szerző:
MTI

Több mint kétszeresére nőtt a strasbourgi bíróságon a magyar ügyek száma.

Jelentősen megnőtt a strasbourgi bíróságon a magyar ügyek száma - mondta Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium (IM) államtitkára az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén. Míg 2015 végén 136 magyar ügy volt a strasbourgi bíróságon, addig egy évvel korábban még csak 57.

Az államtitkár szerint nem baj, hogy egyre többen figyelnek Magyarországon is a strasbourgi bíróságra, „az ország ezt az emberi jogi orientációt választotta és helyesen tette”. Az ügyek három csoportját emelte ki: a bírósági ügyek elhúzódása, a végkielégítéseket sújtó különadó és a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltsága, elhelyezési körülményei, az ottani bánásmód miatt indult strasbourgi eljárásokat.

A magyar bíróságokon elhúzódó perek kapcsán októberig intézkedési csomagot kell elfogadni, hogy a magyar jogrendszerben is legyen lehetőség jogorvoslatra. A börtönök zsúfoltságát pedig a kormányzat nem a jelenlegi büntetőpolitikai szigor enyhítésével kívánja kezelni. Tavaly már csaknem másfél milliárd forintos kártérítést kellett kifizetnie az államnak strasbourgi perek nyomán, javarészt az egyházügyi szabályozással összefüggésben.