szerző:
MTI

Több mint kétszeresére nőtt a strasbourgi bíróságon a magyar ügyek száma.

Jelentősen megnőtt a strasbourgi bíróságon a magyar ügyek száma - mondta Berke Barna, az Igazságügyi Minisztérium (IM) államtitkára az Országgyűlés igazságügyi bizottságának ülésén. Míg 2015 végén 136 magyar ügy volt a strasbourgi bíróságon, addig egy évvel korábban még csak 57.

Az államtitkár szerint nem baj, hogy egyre többen figyelnek Magyarországon is a strasbourgi bíróságra, „az ország ezt az emberi jogi orientációt választotta és helyesen tette”. Az ügyek három csoportját emelte ki: a bírósági ügyek elhúzódása, a végkielégítéseket sújtó különadó és a büntetés-végrehajtási intézetek zsúfoltsága, elhelyezési körülményei, az ottani bánásmód miatt indult strasbourgi eljárásokat.

A magyar bíróságokon elhúzódó perek kapcsán októberig intézkedési csomagot kell elfogadni, hogy a magyar jogrendszerben is legyen lehetőség jogorvoslatra. A börtönök zsúfoltságát pedig a kormányzat nem a jelenlegi büntetőpolitikai szigor enyhítésével kívánja kezelni. Tavaly már csaknem másfél milliárd forintos kártérítést kellett kifizetnie az államnak strasbourgi perek nyomán, javarészt az egyházügyi szabályozással összefüggésben.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!