szerző:
MTI

A másodfokú bíróság a szakértőket illetően egyetértett az ügyészséggel, és újra figyelembe veszi a korábban kizárt szakértők véleményét.

Az ügyészség fellebbezése alapján a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék kizáró végzését három szakértő esetében is a kolontári iszapömlés kapcsán indult büntetőperben – írja a Magyar Hírlap szerdai számában.

A vörösiszapperben az elsőfokú bíróság három különböző szakértő kizárásáról rendelkező végzései ellen bejelentett eredményes ügyészi fellebbezésnek köszönhetően végül jogerősen egyetlen szakértőt sem zártak ki – mondta el a lapnak Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője.

Hozzátette: a büntetőperben másodfokon eljáró Győri Ítélőtábla mind a három szakértő esetében az ügyészség álláspontját osztotta, hatályon kívül helyezve a kizárásról hozott veszprémi törvényszéki döntést. Így a nyomozás során beszerzett valamennyi szakértői vélemény a bizonyítás részét képezi, azt a bíróság mérlegelési körbe vonta – magyarázta Fazekas Géza.

"A szakértői vélemények értékelésének megalapozottsága az ügydöntő határozat elleni ügyészi fellebbezés során vizsgálható" – közölte a szóvívó. Kifejtette: a büntetőeljárásról szóló törvény lehetővé teszi, hogy fellebbező – így az ügyész is – a másodfokú eljárásban olyan új bizonyítékra is hivatkozzon, amelyről az ítélet kihirdetése után szerzett tudomást. Így nincs elvi akadálya egy új bizonyíték bevonásának – tette hozzá a szóvivő.

A szakértői vélemények azért fontosak az ügyben, mert Pálos László erdőmérnök, igazságügyi szakértő szakvéleményében azt írta, szerinte nem az elsőfokú bíróság által megállapított "altalaj eredetű stabilitásvesztés", hanem a kolontári tároló túltöltése okozta a 2010-es tragédiát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!