szerző:
hvg.hu

Már Schmitt Pál plágiumbotránya idején érezni lehetett, hogy a politika megpróbálta befolyásolni a TV2 Napló című műsorát, a volt köztársasági elnök ügyében nem lehetett például véleményszavazást indítani. A stáb végül a 2014 márciusában sugárzott Zuschlag-riport után döntötte el, hogy nem akarják tovább csinálni, ha ennyire beleszólnak a munkájukba – derül ki a szerdai Blikkből.

Annak idején a hvg.hu tárta fel, hogy Schmitt Pál akkori köztársasági elnök kisdoktori szakdolgozatának jelentős része nem saját munka, hanem más forrásokból szó szerint átvett másolat. A botrány végül Schmitt Pál lemondásához vezetett.

A 2012-es plágiumbotrány idején a Napló munkatársai többször is megpróbáltak legalább egy véleményszavazást indítani a témában, de mindig falakba ütköztek. Ezt a Napló egy korábbi riportere, Hadas Krisztina is megerősítette a Facebookon. „Még ott voltam, amikor Schmitt Pál plágiumbotránya közben nemhogy riportot, még véleménykérdést sem lehetett feltenni az ügyben” – írta.

A Blikk szerint szinte napra pontosan két évvel ezelőtt ment adásba a Naplóban az a riport, amely bevágta a legnagyobb szöget a műsor koporsójába. Ebben Zuschlag János mesélt a börtönről és a TV2 mostani hírigazgatója, Kökény-Szalai Vivien könyvéről, amelyben állítása szerint lerántotta a leplet egykori párttár­sairól.

2014. március 16-án került adásba a riport, ezután a stáb összeült, és megbeszélték, hogy ha bizonyos politikai ügyektől távol kell magát tartania, akkor nem csinálja tovább – olvasható a cikkben. A csapat ugyanakkor még bízott abban, hogy a választások után minden visszatér a régi kerékvágásba, de nem így lett: a lap szerint szinte hetente szembesültek cenzúrával, a megtiltott kérdések problémájával vagy a megrendelt riportok elvárásával.

Végül a Napló stábja tavalyelőtt novemberben úgy döntött: nem csinálják tovább.

A műsort most újraindítja a TV2. A Blikk kereste az ügyben Kökény-Szalai Vivien hírigazgatót, de nem érte el. Korábbi hírek szerint a csatorna megkereste a műsor több korábbi munkatársát, és próbálták őket visszacsábítani, de az egykori riporterek nemet mondtak. A TV2 a megkereséseket cáfolta, az érintett tévések azonban ennek ellenkezőjét mondták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!