szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: a titkosszolgák hamarosan jogszerűen hallgatják majd le a telefonját, figyelik a mailjeit, ha a kormány terve átmegy; Áder János államfő ismét adott egy tockost a kormánytöbbségnek; a főváros viszont az Ünnepi könyvhéttel babrált ki; már tudjuk, miért mondtak le a budai vár átépítésével megbízott szakértők; és tudjuk azt is, hol lesz március 30-án tanársztrájk; elhunyt a valaha volt egyik legnagyobb focista.

- Telefonlehallgatások, internetes forgalom ellenőrzése, bankszámlák megfigyelése – ilyen lépések vannak a kormány terrorellenes csomagjában, amelyet csütörtökön ismertetett a belügyi és a honvédelmi tárca vezetője, illetve a kormányszóvivő. Áprilisra lesz kész a módosító csomag, és a kormány sürgősséget kér az elfogadásához. Ami egyébként a telefonos és internetes "lehallgatást" illeti, ez bírói felhatalmazással ma létezik, de a belügyminiszter szerint az új szabályozással azt az akadályt is eltakarítják majd az útból, hogy "van olyan szolgáltató", amely az említett forgalmát titkosítja. A bejelentéseket követően a távközlési szektor több szolgáltatóját is megkérdezték: ugyan árulják már el, melyikükről beszélhetett a miniszter. Egyikük sem tudott olyan hazai szolgáltatóról, amelyik adott esetben  - tehát: kellő jogi felhatalmazással érkező titkosszolgák felszólítására - ne adna hozzáférést a kért csatornákhoz, adatokhoz. Más kérdés, hogy a Skype és társai ellen törvénnyel is tehetetlen lehet a hatalom. Közben a vs.hu úgy értesült, hamarosan visszahívhatják a TEK páncélozott járműveit az utcákról, mert a kormánynak túl drága. Ráadásul mivel az emberek hamar megszokják a sok feketeséget az utcán, politikailag sem éri meg.

- Rövid időn belül a második pofont kapta a kormánytöbbség az államfőtől. Március 9-én alkotmányossági kontrollra küldte aláírás helyett az MNB alapítványainak és a Magyar Posta pénzügyeinek eltitkolását lehetővé tévő jogszabály-módosításokat, csütörtökön pedig Áder János visszaküldte a parlamentnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt. Szerinte a jogszabály ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz, és nem felel meg az átláthatósági elvárásoknak sem.

- Nincs bocsánatkérés, lesz sztrájk - jelentette be a tanártüntetések arca. Pukli István, a fővárosi Teleki Blanka Gimnázium igazgatója csütörtökön a Tanítanék Mozgalom nevében közölte, az eredeti menetrend szerint mennek, azaz jövő szerdán, március 30-án 8 és 9 óra között nem tanítanak, az iskolák elé vonulnak. A tiltakozó akció Facebook-eseménye az Intő a kormánynak nevet kapta. Eközben Palkovics László államtitkár azt ígérte, nem esik bántódásuk a sztrájkoló tanároknak, maximum be kell pótolniuk az elmaradt órát. Ezen a térképen egyébként megnézheti, mely iskolák csatlakoztak már eddig is a sztrájkhoz.

- A főváros megfúrta, hogy az Ünnepi Könyvhetet a hagyományos helyén tartsák meg. Kocsis Máté úgy cáfolta a hírt, hogy közben elismerte az esetleges helyszínváltozást. Az 1929 óta megrendezett, a legrégebbi és valódi nemzeti konszenzus övezte kulturális esemény azért nem települhet ki immár 87. alkalommal is a térre, hogy ott „rend legyen”. Állítólag ezzel indokolták a város urai a lépésüket. A rendezvény számára a Nemzeti Múzeum kertjét ajánlották fel.

A budavári fejlesztésekért felelős Hauszmann Bizottság két lemondott tagja a hvg.hu-nak elmondta, miért nem látta értelmét a folytatásnak. Rapid, át nem gondolt döntésekről, megalázó reakciókról beszélnek, és arról, hogy a Budai Vár rekonstrukciója egyre megalománabb tervvé növi ki magát.

A nap képe egy búcsú: elhunyt Johan Cruyff, a holland, illetve a világfutball egyik legnagyobbja. Halálhírére sorra rótták le tiszteletüket emléke előtt a foci sztárjai. Néhányat felidézve köszönünk el a repülő hollandtól, vagy ahogy a spanyolok hívták: El Flacótól. A képen egykori talán legnagyobb ellenfelével, a német Franz Beckenbauerrel látható.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!