szerző:
hvg.hu

Nem sokára visszahívhatják a TEK páncélozott járműveit az utcákról, mert a kormánynak túl drága. Ráadásul mivel az emberek hamar megszokják a sok feketeséget az utcán, politikailag sem éri meg. Így értesült legalábbis kormányzati forrásokból a VS.hu.

Drága és politikailag sem kifizetődő középtávon, így már nem tartják fenn sokáig a TEK intenzív utcai jelenlétét – értesült egy, az ügyre rálátó kormányzati illetékesektől a VS.hu.

A brüsszeli terrortámadás után rendelte el a kormány a kettes fokozatú terrorkészültséget; ez már csak akkor lehet intenzívebb, ha Magyarországot magát éri támadás.

Kormányzati források szerint a páncélzotott járművek és a fekete egyenruhás Darth Vaderek leginkább lélektani hatást tudnak kifejteni, valódi elrettentő hatásuk nincs, ha egy terroristával, pláne öngyilkos robbantóval állnak szemben. Brüsszelben is úgy robbantottak, hogy jó ideje katonák járőröznek az utcákon – érveltek.

©

Ráadásul a TEK-eseknek rengeteg túlóradíjat kell ilyenkor kifizetni, és arról még nem esett szó, hogy bármelyik fegyveres testület pluszforrásokat kapna ehhez. Emlékezetes, hogy múlt év végén a belügyi tárca részben visszakérte azt a túlórapénzt, amit a határnál szolgálatot teljesítő rendőröknek fizettek ki.

Politikailag pedig azért nem éri meg fenntartani a fekete járművek és emberek jelenlétét az utcán, mert az emberek egyszerűen megszokják. "Ha a TEK-es 'utcabútorrá' válik, már úgy mennek majd el mellette, hogy észre sem veszik" – fogalmazott a VS.hu forrása. A kormánynak inkább az áll érdekében, hogy gyakran változtasson a készültség szintjén, mert akkor időnként látványosan megemelheti a terrorfokozatot.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!