szerző:
MTI

Április 1-jével megváltozik a sürgősségi sebészeti ügyeleti ellátás Budapesten. Azok az intézmények, ahol van aktív sebészeti ellátás, az év minden napján 24 órában kötelesek lesznek fogadni a területi ellátási kötelezettség szerint hozzájuk tartozó betegeket.

Az új rendszerrel a betegek pontosan tudják majd, hova menjenek, ha sebészeti jellegű problémájuk van, az ügyeleti ellátásban részt vevő szakembereknek pedig nagyobb biztonságot ad az egyértelmű betegút – magyarázta Mészáros János, az egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkár csütörtökön Budapesten.

Azt is mondta, hogy a változás nem "ötletszerű", az átalakításról tavaly októberben kezdődtek egyeztetések a központi ágynyilvántartásért és az ügyeleti rendért felelős Országos Mentőszolgálattal, az intézményvezetőkkel, valamint a szakma képviselőivel.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az átalakítás mindenképpen nehezebb és költségesebb lesz a korábbi rendszernél, de a betegbiztonságot kell előtérbe helyezni.

Az államtitkár egyfajta "tesztüzemként" beszélt a változásról, de azt mondta: egy ilyen struktúrát csak "élesben" lehet elindítani. Az ígéretek szerint, ha valamilyen rossz döntést hoznának, azt újra fogják gondolni.

Azt, akinek nincs bejelentett lakcíme, tartózkodási helye, esetleg hajléktalan, továbbra is az OMSZ eljárásrendjének meghatározottak alapján a központi ágynyilvántartó adatai szerinti szabad sebészeti kapacitással rendelkező kórházba viszik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!