szerző:
hvg.hu

Egy nap, öt hír – amiről ma este beszélnek: Balog Zoltán a változó világra fogta az iskolások túlterhelését. A Volánnál nem lesz sztrájk, máshol, például az Audinál viszont még lehet. A brüsszeli merénylet után folyik a hajsza a terroristák után, ma tíz gyanúsítottat fogtak el. Rémtörténetek kerültek nyilvánosságra a hazai, egyre gyakoribb kórházi fertőzésekről. Meghalt Pozsgay Imre.

- Balog Zoltán valahogy úgy gondolja, hogy ha a felnőttek szívnak, mert a változó világban sokat kell dolgozni, akkor a gyerekeknek is ez dukál. De nem a miniszter mostani nyilatkozata lesz az apropója annak, hogy lesznek diákok, akik túlterhelés ide vagy oda, nem lesznek restek tanáraikat támogatva sztrájkolni-tüntetni-polgáriengedetlenkedni március 30-án reggel. A magyar iskolarendszerről egy ma publikált tanulmány azt írja: egyik legnagyobb bűnéért, a társadalmi különbségeket növeléséért, azért, hogy 150-200 ezer gyerek nem jut hozzá minőségi oktatáshoz, egyszer még piszok sokat fogunk fizetni.

- Úgy volt, hogy 30-án nem csak a tanárok állnak le, hanem a Volán-dolgozók se dolgoznak. Ma viszont lefújták egész jövő hétre meghirdetett sztrájkjukat, mert mégiscsak kaptak elfogadható béremelési ajánlatot a munkáltatótól. Az Audinál, sőt most már egy soproni beszállítójánál, illetve a Tescónál viszont most is fennáll a sztrájk esélye, ha nem sikerül megállapodni a dolgozókkal. A közszolgálati dolgozók szakszervezete sztrájkról nem beszél, de olyan segélykiáltást hallatott a 2008 óta elmaradt bérfejlesztés miatt, amely nagyon nagy elkeseredettségre utal. Ami az autóipari dolgozók követeléseit illeti, alkupozíciójukat erősítheti, hogy sosem látott munkaerőhiány van a szektorban.

- Ma újra robbanásokat lehetett hallani Brüsszelben, de nem újabb merénylet történt, hanem a rendőrség csapott le olyanokra, akiknek talán közük lehetett a reptéren és a metróban elkövetett gyilkos támadásokhoz. És nem csak Belgiumban megy a hajsza a terroristák után, hanem Németországban és Franciaországban is elfogtak gyanúsítottakat. A brüsszeli támadást vállaló Iszlám Állam hazai pályán viszont továbbra is visszaszorulóban van. Aszad szíriai elnök csapatai állítólag már a palmürai fellegvárat is visszafoglalták, az amerikaiak pedig – ugyancsak Szíriában – végeztek a szervezet második számú vezetőjével. Kerry amerikai külügyminiszter pedig éppen Brüsszelben ígérte meg ismét, hogy el fogják pusztítani az Iszlám Államot, hiába is készül újabb merényletekre Európában.

- A magyar egészségügynek sok rákfenéje van, az egyik bizonyosan az, hogy nagyon sok a kórházi fertőzés és a betegeknek nemigen van módjuk kártérítést kérni, jogaikat érvényesíteni. Az adatokat nálunk gyakorlatilag titkolják, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ezért is indította el projektjét: azt kérte, az emberek maguk meséljék el történeteiket. Aki igényli, annak ügyében a TASZ kész eljárni. A felhívás hatására az elmúlt napokban özönlöttek a történetek a családi tragédiákról, ezekből jó párat megismerhet cikkünkből.

- Életének 83. évében elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár, a rendszerváltás egyik vezető alakja, aki az akkori állampárti politikusok közül először mondta ki 1956-ról, hogy nem ellenforradalom, hanem népfelkelés volt. Pályafutása, amelyről ő maga "történelmi megtérésként" beszélt, a Kádár-rendszer vezető párt- és kormányzati tisztségeitől az MSZP-n keresztül vezetett odáig, hogy a kétharmados Fidesz-kormány idején részt vett az Alaptörvény kidolgozásában. Orbán Viktor kormánya gyászközleményében méltatta Pozsgay Imre tevékenységét, a KDNP azt írta, "tisztességes politikustól" búcsúzik.

+1. A nap hírei után idézze fel velünk a hét történéseit: töltse ki kvízünket, tesztelje, mire emlékszik az év 12. hetének hírcunamijából.

A nap képe reggel készült Budapesten, ahol, mivel kitört a tavaszi szünet, az autósoknak nem kellett dugókban várakozniuk:

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!