szerző:
hvg.hu

Az orosz védelmi miniszter helyettese arról beszélt, hogy ugyan vannak olyan rémhírek, hogy tankokat akarnának küldeni Európába, de nincs ilyen terv.

Anatolij Antonov orosz védelmi miniszter-helyettes a Deutsche Wellének adott interjújában arról beszélt, hogy milyen szerepet kíván Oroszország vállalni a terrorizmus ellenes harcban, és ebben kitért arra is, hogy bár vannak olyan rémhírek, hogy többek között Budapestre akarnának tankookat küldeni, ez nem igaz.

Antonov arról beszélt, hogy számos olyan rémhír terjed, hogy Oroszország tankokat akar küldeni a balti államokba, Szófiába, vagy Budapestre, de ez nem igaz. "Senki nem akar ilyet tenni. Nincs ilyen terv. Semmi. Oroszország nem akar háborút. Az egész ötlet nevetséges" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy miért terjednek mégis ilyen rémhírek, a politikus azt mondta, a balti országokban például egy régi trükk, hogy azt mondják, jönnek az oroszok, ilyenkor ugyanis a kormány többet költhet a hadseregre, vagy pénzügyi támogatást kaphat Nyugat-Európából. "De igazából ennél pragmatikusabbak, és tudják, hogy nem lehet megoldani a biztonsági kérdéseket Oroszország nélkül" - mondta.

Antonov arról is beszélt, a terrorellenes háború fontos téma, de sok ország azt hiszi, hogy létre tudnak hozni olyan szigeteket, amiket nem fog érinteni a terrorizmus. Mint mondta, szerinte ez nem igaz, össze kell tartani, össze kell fogni, mint egy ökölnek, és csak így lehet megküzdeni a terrorizmussal.

Antonov kifejtette, Oroszország szerinte a Közel-Keleten megállította a terrorizmus terjedését Szíriában és mindent megtesznek, hogy Afganisztánból se érje el a terrorizmus Oroszországot és a baráti országaikat. Hozzátette, ezért támogatják fegyverekkel Tádzsikisztánt és Kirgizisztánt, illetve ezért vannak orosz csapatok Tádzsikisztánban.

Hozzátette, Nyugat-Európa egyébként nem bízik Oroszországban, de neki olyan érzése volt, hogy csak akkor volt hasznos a nyugatiaknak, ha egyetértett velük, viszont ha kimondta a véleményét, akkor máris antidemokratikusnak és konzervatívnak bélyegezték.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!