szerző:
hvg.hu

Közszereplőnek minősülnek, ezért meg lehet mutatni azoknak a kopasz, kigyúrt férfiaknak az arcát, akik a Nemzeti Választási Irodánál Erdősiné segítségére voltak - mondta ki Péterfalvi Attila, a NAIH elnöke.

Péterfalvi Attila, a a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke közölte, közéleti szereplőnek minősülnek a Nemzeti Választási Iroda bejáratánál a boltzáras népszavazás beadásakor megjelent kopasz, kigyúrt férfiak.

Péterfalvi a Magyar Nemzetnek adott interjújában beszélt erről először, ott azt is elmondta, hogy az adatvédelmi hatóságot az NVI arról is megkérdezte, hogy ki lehet-e adni azokat a felvételeket, amik a helyszínen készültek, ők pedig úgy foglaltak állást, hogy más elbírálást kell alkalmazni az utcán készült felvételeknél, amiken járókelők is megjelenhetnek, de összességében az Alkotmánybíróság korábbi döntése nyomán nem kell kitakarni a belső felvételeken megjelenő kopaszokat, mert ha bent tartózkodnak, akkor egyértelműen közéleti szereplők, de adott esetben az utcán is azok, mert nem a kapu határozza meg a pozíciójukat, hanem a tevékenységük.

Péterfalvi az RTL Klubnak is megerősítette az állásfoglalását, mint mondta az, "hogy mi történik a választási iroda széházában, az a véleménynyilvánítás szabadsága folytán, a közügyek szabad vitatása folytán alapkérdés, és ez felülírja adott esetben a személyiségi jogokat. Mi nem látunk olyan jogsérelmet, ami miatt ki kellene ezeknek a személyeknek az arcát takarni" - mondta Péterfalvi Attila.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!