szerző:
MTI

"Guinness-rekordok könyvébe illő hosszúságú" ítéletek születnek Magyarországon: van olyan döntés, ami 2600 oldalt tesz ki, miközben külföldön mindezt néhány oldalban elintézik.

Az új eljárásjogi törvény kodifikátorainak rendelkezésére bocsátottuk már, és tovább gyűjtjük a nemzetközi példákat, hogy minél gyorsabb eljárást biztosító, de jogsérelmet nem eredményező törvény születhessen - mondta a Magyar Idők szombati számában megjelent interjúban Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke.

Új büntetőeljárási törvény nélkül egy ponton túl nem javítható a bíróságok teljesítménye - hangsúlyozta a lapnak Handó Tünde, megemlítve, hogy a büntetőügyekben "ami egy nyomozás során megtörtént, azt lényegében meg kell ismételnünk a bírósági eljárásban", egy vádlott tartós távolléte esetén pedig előfordul, hogy elölről kell kezdeni a tárgyalást.

Az eljárás végén "a Guinness-rekordok könyvébe illő hosszúságú ítéletek" születhetnek - említette meg, példaként hozva fel a leghosszabb, 2600 oldalas hazai döntést, miközben "a külföldi ítéletek ezzel szemben néhány oldalasak", és a jegyzőkönyvvezetést is egyszerűbben oldják meg: a tárgyalásokról video- vagy hangfelvétel, esetleg mindkettő készül.