szerző:
hvg.hu

A Liberálisok április 29-én el akarják foglalni a Vörösmarty teret, hogy ne hajthasson be oda egy autó sem – derül ki az esemény meghívójából. A párt az ellen tiltakozik, hogy pár hónapig autók parkolnának a téren a szomszédos József nádor tér átépítése miatt. A szervezők kérik, hogy a tiltakozók vigyenek magukkal egy könyvet, így utalva a könyvhét idei helyszínével kapcsolatos ellentmondásokra.

Korábbi hírek szerint az Ünnepi Könyvhét szervezői nem kapták meg a rendezvényhez a szükséges fővárosi engedélyeket, így idén nem lenne könyvhét júniusban a Vörösmarty téren. Helyette helyszínként a Nemzeti Múzeum kertjét ajánlották fel a szervezőknek – írta a Magyar Narancs.

Kocsis Máté nyolcadik kerületi polgármester, a fővárosi Közgyűlés Tulajdonosi, Gazdasági és Közterület-hasznosítási Bizottságának alelnöke viszont cáfolta ezt, szerinte a testület még nem hozott döntést az ügyben. A Magyar Narancs erről ítt írt. Közölte azt is, hogy a könyvhét megrendezésére vonatkozó engedélyezési kérelmet támogatni fogja, sőt, felajánlotta a szervezőknek, hogy a VIII. kerület kiemelt terein rendezhetnének könyvhetet.

Kocsis Máté az Index szerint azért háborodott fel, mert napok óta küzd Láng Zsolt II. kerületi polgármesterrel, hogy a főváros ne tiltsa meg a hagyományos könyvhét megtartását a Vörösmarty téren, csütörtökön azonban a sajtó mégis az ő nyakába varrta az egész sztorit.

Közben az Együtt politikusa, Pataki Márton azt közölte, hogy a fővárosi tulajdonosi és közterület-hasznosítási bizottság már március 8-án úgy döntött: április 29-től a József Nádor téri építkezés miatt parkoló lesz a Vörösmarty téren októberig, így ott elvileg nem lehetne megtartani az Ünnepi Könyvhetet.

Csütörtökön az Index azt írta: végül Tarlós István főpolgármester, Láng Zsolt bizottsági elnök és Kocsis Máté alelnök is támogatta, hogy a könyvhét mégis a Vörösmarty téren legyen. A fővárosi önkormányzat tulajdonosi bizottsága szerint a parkolásra kiadott terület a Vörösmarty téren megrendezendő események megtartását és a tényleges rendezvényi terület nagyságát nem befolyásolja ugyanis.

A teljes történet ugyanakkor nem teljesen tiszta még. Nem tudni például, hogy Kocsi Máté miért ajánlott fel nyolcadik kerületi helyszíneket, ha egyébként támogatja a Vörösmarty téri rendezést is, illetve mikor lesz végleges döntés az Ünnepi Könyvhét pontos helyszínéről.

Liberálisok: gyere ki egy könyvvel és ülj le!

A Liberálisok mindenesetre azt szeretnék, ha a demokratikus ellenzéki pártok, civil szervezetek és a fővárosiak „közösen akadályoznák meg azt, hogy a fideszes városvezetés parkolót csináljon Budapest egyik turisztikai célból is legfontosabb közterületéből”.

„Az utóbbi években sorra vették el a fővárosiaktól a közterületeket és vágták ki a fákat. Mindezt a fideszes városvezetés az Orbán-kormány hatalmi törekvéseinek megfelelően, szolgamódra teszi. A megalomán építkezésnek lettek áldozatai már a Kossuth téri, a városligeti fák, a József nádor téren pedig a miniszterelnök vejének szállodaépítése miatt kellett pusztulnia a zöldnek” – olvasható a párt április 29-ére tervezett tüntetésének facebookos meghívójában.

A Liberálisok felszólítják Tarlós István főpolgármestert, hogy azonnali hatállyal intézkedjen az érintett rendelet visszavonásáról.

A pártokat, civileket, fővárosiakat arra kérik, hogy április 29-én egy könyvvel a kezükben menjenek ki a Vörösmarty térre, és üljenek le. „Foglaljuk el együtt a teret, ne engedjünk be egyetlen autót se. Ne hagyjuk, hogy Budapestből, Európa egyik kulturális közponjából a birodalmi építészet fellegvára legyen!” – fogalmaznak a meghívóban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!