szerző:
hvg.hu

Megtorpant márciusra a Fidesz szavazóinak csökkenésre, az MSZP-re pedig többen szavaznának, mint a Jobbikra, ha most vasárnap lennének országgyűlési választások. Az LMP, a DK és az Együtt nem érné el a parlamenti küszöböt. Továbbra is magas, 44 százalékos a bizonytalan szavazók aránya – derül ki a Publicus Intézet reprezentatív közvéleménykutatásából, amelynek eredményeit a szombaton megjelenő Vasárnapi Hírekben közölték.

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából március 10-e és 17-e között ezer ember véleményét kérdezte meg a témában telefonon.

Az eredmények szerint az MSZP némileg erősödni látszik, és egy százalékpontot növekedve 12 százalékon áll az előző hónaphoz képest. A párt ezzel megelőzte a Jobbikot, a különbség a biztos szavazó, pártot választani tudók körében már a hibahatáron van. A Jobbik szavazók aránya eközben az eddigi mélyponton stabilizálódni látszik, a párt ebben a hónapban is 11 százaléknyi választót tudhat maga mögött – derül ki a felmérésből.

A Fidesz támogatóinak aránya pár hónapnyi csökkenés után megállt, és márciusban 23 százalékos volt. Ezzel a párt továbbra is egyértelműen vezet, de úgy tűnik, hogy az elvesztett szavazók visszaszerzésére tett kísérletek, például a menekültügy felmelegítésével, egyelőre nem vezettek eredményre – állapítják meg az elemzés készítői.

A többi párt megítélésében lassú változás figyelhető meg. Az LMP és a DK is egy-egy százalékpontot növekedett az elmúlt egy hónapban, és mindkét párt 4-4 százalékonáll. Márciusra az Együtt is elérte az 1 százalékot. A PM, és a MLP ebben a hónapban nem érte el az egy százalékot – olvasható az intézet honlapján.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!