szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Az ellenzék tehet róla, hogy nem képes politikai alternatívát felmutatni, pedig akkorra a forrásbőség, hogy aki nem lopja el a fejlesztési pénzek kétharmadát, annak nyert ügye van a kormányzásban. Oszkó Péter interjút adott a Vasárnapi híreknek.

„A Fidesz két szempont alapján irányítja a gazdaságot: mivel tarthatja karban a népszerűségét, illetve mivel biztosíthatja, terjesztheti ki a hatalmát. Gyarapodni pedig csak a kormányzati kommunikációban gyarapodik az ország.” – mondta a Vasárnapi híreknek adott interjúban a Bajnai-kormány pénzügyminisztere, Oszkó Péter, aki magáról azt mondja, nem száll be a miniszterelnök aspiránsok közé.

©

A Fidesz Oszkó szerint azt már nem tudja elhitetni, hogy nem mérhetetlenül korrupt, azt viszont még igen, hogy mindenki más is ugyanúgy lop – és az az ellenzék elképesztő hibája, hogy nem tudja megtörni ezt a tévhitet, például az MNB magánalapítványokba kipakolt 250 milliárdjával. Míg a szocialista kormányok alatt, ha volt is korrupció, el tudott indulni vizsgálat Hagyó Miklóssal, Zuschlag Jánossal vagy a sukorói beruházással szemben, „ma egyetlenegy ügybe sem lehet belebukni”.

A protesthangulat kevés, muszáj érdemi alternatívát felmutatni – amit el kell tudni magyarázni programszinten és pár soros „termékismertető” szinten is. Az Orbán-kormány számára most másfélszer annyi forrás áll rendelkezésére, mint amihez az ország hozzászokott, csak ezt nagyon rossz hatékonysággal költi el.

Ehhez két számot is említ: a magánnyugdíj-pénztárak államosításával akartak államadósságot csökkenteni – ehhez képest a nettó államadósság tíz százalékkal nőtt. Másfelől az EU az éves GDP 6-8 százalékát biztosítja évente fejlesztési forrásként – ehhez képest csak 2-3 százalékos növekedés van. A többi elmegy klientúraépítésre és „hatalomtechnikai mutatványokra”, miközben a kormánynak „semmi szellemi képesség nincs az oktatáspolitika, az egészségügy, a menekültkérdés rendezésére”.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!