szerző:
hvg.hu

A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint szó nincs arról, hogy a Belügyminisztérium az okostelefonok betiltására vagy használatának korlátozására készülne a terrorizmus elleni intézkedéscsomag részeként. A titkosító appokat terjesztését nehezítenék meg, vagy tennék illegálissá – mondta az Indexnek Gulyás Gergely.

A fideszes politikus szerint a frakciók és Pintér Sándor belügyminiszter pénteki egyeztetéséről elmondott előzetes információit a sajtó egy része úgy értelmezte, hogy az a telefonokra is vonatkozhat. Félreértésről van szó, a tiltás egyedül a telefonokon ingyen telepíthető titkosító appokra vonatkozik majd – mondta a lapnak.

Gulyás Gergely keddi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ a megelőzés szempontjából kulcsfontosságú nyilvántartásokhoz a jövőben közvetlenül férne hozzá. Emellett tilthatóvá tennének olyan kommunikációs eszközöket, amelyeknél a hatóság nem tud élni az engedélyezett adatmegismerés jogával.

Ez utóbbival kapcsolatban jelent meg több helyen, hogy a tiltás elvileg az összes okostelefonra is vonatkozhat.

Gulyás Gergely szerint a belügynek a telefonok lehallgatása nem jelent akadályt, ha bíróság engedélyezi. Vannak azonban olyan alkalmazások, mint a CryptTalk, a Secphone és Silent Phone, amelyekkel nem tud mit kezdeni a nemzetbiztonság. Ezért ezen appok terjesztését nehezítené, sőt illegálissá tenné a magyar belügy – magyarázta.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!