szerző:
hvg.hu

Hiába kérte, nem kapta meg az Átlátszó Oktatás a Budapesti Corvinus Egyetem HÖK-alapszabályát. A dokumentum fent van ugyan az intézmény honlapján, de csak belső hálózaton érhető el. Elküldeni nem akarták az oktatási portálnak, csak annyit engedélyeztek, hogy a lap munkatársai személyesen megnézhetik az alapszabályt. Az Átlátszó Oktatás szombaton elektronikus úton nyújtott be keresetet a bíróságra.

A lap eredetileg a hallgatói önkormányzat tisztségviselőinek fizetését kérte ki, de a Corvinus ezt a HÖK alapszabályára hivatkozva úgy értette, hogy csak az elnökök fizetését küldi el.

Az Átlátszó Oktatás szerette volna megnézni, hogyan fogalmaznak az alapszabályban, de nem tudta ezt megtenni, mert a Corvinus honlapjára feltett szabályzat csak a belső hálózatról érhető el. Ezért egy új adatigénylésben kikérték a honlapon lévő azon szabályzatokat, amelyek nem érhetőek el kívülről.

Nemcsak a HÖK alapszabálya ilyen, hanem például az egyetem Gazdálkodási Szabályzata, Vagyonkezelési Szabályzata vagy a Fenntarthatósági Szabályzata is – jegyezték meg.

Az egyetem azonban nem küldte el a kért dokumentumokat.

A Corvinus előbb tizenöt nappal meghosszabbította az eredetileg tizenöt napos válaszadási határidőt, arra hivatkozva, hogy a kért dokumentumok „elkülönítetten nem állnak rendelkezésre, az adatigény több szervezeti egységet érint”. A cikk szerint ez azért nem életszerű indoklás, mert a dokumentumok ott vannak a honlapon, a belső rendszeren keresztül letölthetőek, és könnyen továbbíthatóak is.

A meghosszabbított, összesen harmincnapos határidő leteltének napján érkezett válasz: abban sem küldték el a szabályzatokat, hanem megengedték a portál munkatársainak, hogy megnézzék azokat az egyetemen.

Most azzal érveltek, hogy „a rektor, a kancellár és az adminisztratív igazgató aláírásával” ellátott, hiteles példányok kiküldéséhez újra kellene szkennelniük azokat. A lap viszont megelégedne a honlapon szereplő verzióval is, szerintük semmi szükség szkennelésre – olvasható a cikkben.

Az Átlátszó Oktatás végül szombaton beperelte az egyetemet. Ez az első kereset, amit elektronikusan adtak be, miután idén január elsejétől van erre lehetősége minden ügyfélkapuval rendelkező állampolgárnak.

A HÖK-ös tisztségviselők ösztöndíjának titkolásával kapcsolatban bejelentést tettek a Corvinusszal szemben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál. A per és a hatósági eljárás eredményéről ugyancsak tudósítást ígér a lap.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!