szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír – amiről ma este beszélnek: országszerte diákok és tanárok tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája miatt, de közben kiderült, Orbánék újabb erőszakos trükkre készülnek; az Iszlám Állam megfenyegette Magyarországot is, de a kormány állítólag nem csinált be; a Kúria kiszúrt Matolcsy Györgyékkel, amikor a jogszerűséget választotta; közben Csobánkán egy ló esett le egy erkélyről, de senki sem tudja, hogy került oda.

- Volt olyan fővárosi gimnázium, ahol szerda reggel alig néhányan tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen, és ők is az igazgatóiban kötöttek ki. Máshol azonban körbeérte az épületeket a tanárok, szülők és diákok alkotta élőlánc. A Tanítanék csoport által meghirdetett polgári engedetlenségi akció láthatóan az egész országot megmozgatta, több mint 250 iskola tantestülete és 3 ezer magánszemély jelezte már jó előre, hogy részt vesz a demonstráción. A hvg.hu fotósai és videósai több iskolánál is jelen voltak, de nagyon sok képet kapott szerkesztőségünk a résztvevőktől is. Voltak rendkívülinek mondható pillanatok is: Pukli Istvánnak, a budapesti Teleki Blanka gimnázium igazgatójának például egy demonstráló azt tanácsolta, hogy vigyázzon az életére, és sötétben ne mászkáljon, de akadt olyan is, aki azt kiabálta, amikor meglátta, hogy "itt az új miniszterelnök!". Eközben kiderült, Sólyom László volt köztársasági elnök is a tiltakozók közé állt. Publicistánk, Tóta W. Árpád írását a tanárlázadás első éles csatájáról itt olvashatja, ha pedig túl van rajta, dühönghet tovább. Úgy tűnik ugyanis, hogy a kormány egyszerűen meggyőzhetetlen ezekkel az eszközökkel: hiába ígérték, hogy megszűnik a Klik, a jelek szerint ez csak azért történik, hogy létrejöjjön egy még szélesebb hatáskörű szervezet, amely az általános, illetve középiskolák mellett az egyetemeket is maga alá darálná. A terv két hét múlva kerülhet a kormány elé, és szeptemberből működhetne az új szervezet.

- „Ma Brüsszel, holnap Portugália és Magyarország is lehet célpont” – a Washington Times szerint ez az üzenet érkezett az Iszlám Államtól a médiaszervezetén, az al-Wafán keresztül. A fenyegetés állítólag úgy szólt, Brüsszel csupán a kezdet volt, és újabb merényletek várhatók. „Amerika, te következel” – áll az Iszlám Államnak tulajdonított szövegben. A magyar kormány nevében Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója reagált, aki szerint a kabinet komolyan veszi az Iszlám Állam fenyegetését, de egyelőre nem emel a terrorkészültségi fokozaton. Egyben jelezte, hogy péntekre ötpárti egyeztetést hívott össze Pintér Sándor belügyminiszter a terrorellenes akciótervről.

- Döntött a Kúria, és Matolcsy Györgyék ennek ismét csak nem örülnek. Az ítélet szerint ugyanis ki kell adni az MNB-alapítvány pályázatainak adatait. A bíró azzal indokolta a döntést, hogy minden közpénzekkel gazdálkodó szervezet köteles elszámolni a nyilvánosságnak a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával. A döntés azért is fontos, mert az Alkotmánybíróság holnap hozhat ítéletet az MNB-s alapítványok és cégek pénzmanővereinek elrejtését lehetővé tevő törvényről. Mint ismert, korábban Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője azt mondta, hogy az MNB alapítványaihoz kerülő pénz elveszíti közpénz jellegét. „Az alapítványi pénz alapítványi pénz”, nincs más státusa, tehát a pénz addig közpénz, amíg az alapító nem tette be az alapítványba, magyarázta zavarosan Kósa. A Kúriához kötődik egyébként az a hír is, amely szerint rábólintottak Kész Zoltán parlamenti képviselőnek a kampányfinanszírozásról szóló népszavazási kezdeményezésére, így indulhat az aláírásgyűjtés, az ellenzéki politikus egy másik kezdeményezését viszont elkaszálták.

- Az angol statisztikák megerősítik, amit eddig is sejtettünk: elég nyomorúságos a kint dolgozó magyarok helyzete. A kelet-európaiak – köztük a magyarok – az Egyesült Királyságban többet dolgoznak, de jóval kevesebb pénzért, mint a helyiek, és többnyire olyan munkákat végeznek el, amelyekért az ottani fiatalok nem akarnak, vagy nem tudnak lehajolni. Eközben kevesebb szociális juttatást vesznek igénybe, mint a született britek.

- Nem tudunk ellenállni a kísértésnek, meg kell osztanunk önökkel a nap legtöbb kérdést felvető hírét: a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szerint egy ló esett ki az egyik csobánkai ház teraszáról. Az állat két métert zuhant, és nem tudott fölállni. Az esethez a tűzoltókat riasztották, de egy állatorvos is a helyszínre sietett, aki végül elkábította a lovat. A részletekről egyelőre semmi sem derült ki, a ló nincs kihallgatható állapotban.

A nap képe ma egyszerűen nem lehet más, mint egy pillanatfelvétel a tanárok, diákok, szülők polgári engedetlenségi akciójáról:

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!