szerző:
hvg.hu

Páva Zsolt nem használhatta volna a kék villogót, de egy sajtóeseményen mégis így vezette fel a pécsi Magasház bontási törmelékeit szállító teherautókat.

Eljárást indított a rendőrség Páva Zsolt pécsi polgármester ellen, aki megkülönböztető jelzést használt az általa vezetett autón, amikor felvezette a pécsi Magasház bontási törmelékeit szállító első teherautót pénteken – írja a Pécsi Újság.

A pécsi Magasház bontási törmelékének első adagját múlt pénteken vitték el, ekkor sajtótájékoztatót is tartottak, amelyen megjelent Páva Zsolt is. A városvezető, miután beszélt az újságírókkal, beszállt egy autóba, aminek a tetejére egy kék villogó volt felszerelve, majd használta is a megkülönböztető jelzést, amikor felvezette a törmeléket szállító első teherautót.

Az RTL Klub még vasárnap számolt be az esetről, ugyanis a kék fényt polgármesterek elvileg nem használhatják, de a pécsi önkormányzat azt közölte a csatornával, hogy külön rendőrségi engedéllyel rendőrségi konvojban működtethetik a kék villogót. Az önkormányzat szerint a rendőrkapitány erre meg is adta az engedélyt, a rendőrség viszont azt közölte, tisztázniuk kell még a körülményeket az ügyben.

©

A rendőrségi eljárás ez után indult meg Páva Zsolt ellen, szerdán a Pécsi Újsággal a rendőrség azt közölte, hogy senki nem jelentette fel a pécsi polgármestert, hivatalból indították meg a megkülönböztető jelzést adó készülékkel kapcsolatos szabálysértés elkövetése miatti vizsgálatot.

A pécsi önkormányzat szerdán a lapnak azt válaszolta, hogy "a történelmi pillanatot méltóképpen kívánta megörökíteni a városháza is. Ezért vállalta a polgármester, hogy szolgálati autójával maga vezeti fel a bontásból származó törmelékeket szállító első teherautót. A rendőrkapitány adott engedélyt arra, hogy a megkülönböztető jelzést használó rendőrautók által közrefogott konvojban a polgármester szolgálati autója is villogó kék fényt használjon.

A polgármester szolgálati autója nem használhat önállóan megkülönböztető jelzést, mindössze kivételes esetekben működtetheti a kék villogót külön rendőrségi engedéllyel, amennyiben rendőrségi konvojban halad a gépjármű".

A lap szerint Korontos Zoltán pécsi rendőrkapitány csak szóban adott engedélyt a villogó használatára, írásos engedély nem született. A kék villogós autó vezetéséhez egyébként szociális engedély is szükségeltetik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!