szerző:
MTI/hvg.hu

Robog előre a budai Vár rekonstrukciója, indul a Lovarda építése, és egyre biztosabb, hogy Palotamúzeum lesz a Palotában.

A budai Vár rekonstrukcióját célzó Nemzeti Hauszmann Terv első ütemének részeként már májusban megkezdődhet az egykori lovardaépület újjáépítése, de jó ütemben halad a projekt többi elemének előkészítése is – közölte L. Simon László, a Miniszterelnökség kulturális örökségvédelemért és kiemelt beruházásokért felelős államtitkára, a projekt miniszteri biztosa a Nemzeti Hauszmann Terv Társadalmi Testületének keddi ülésén.

Mint közölte, lezárult a lovarda közbeszerzési eljárása: március 31-ig öt ajánlat érkezett, ezeknek az értékelése várhatóan a hónap végéig tart, majd májusban elindulhat az építkezés. L. Simon László hangsúlyozta: a palotába minisztériumok nem fognak beköltözni, ott palotamúzeumot alakítanak majd ki, így a Budapesti Történeti Múzeum foglalhatja el az épület többi szárnyát is, míg a Magyar Nemzeti Galéria és az Országos Széchényi Könyvtár korszerű, új otthont kap.

Azt, hogy miért mondott le a Hauszmann Biztottság három tagja, itt olvashatja – többek közt nem akartak asszisztálni a palotamúzeum és a két várbéli közgyűjtemény átköltöztetéséhez. Valamint azt is sejtették, hogy további tagok követik a példájukat. A Palotamúzeummal szembeni fenntartásokat is megírtuk.

Itt arról olvashat, hogy Rostás Péter művészettörténész hogy védi meg a terve első ütemének döntéseit. A távlatosabb tervek kapcsán a bizonytalanság miatt nem formált véleményt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!