szerző:
hvg.hu

Polt-Palásthy Marianna, aki a jegybank személyzeti főnöke is, két Pallas-alapítványban is felügyelőbizottsági tag, az alapítványok által létrehozott oktatási cégben pedig szintén fb-tag. A felügyelőbizottság feladatai közé tartozik az adott alapítvány működésének és gazdálkodásának törvényességi ellenőrzése.

Két jegybanki alapítvány felügyelőbizottságában (fb) is ott ül Polt-Palásthy Marianna, a legfőbb ügyész felesége – írta a Népszabadság hétfőn. Polt Péter neje a Pallas Athéné Domus Scientiae Alapítvány fb-jének elnöke, a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítványban pedig fb-tag. A hat Pallas Athéné Alapítvány által közösen létrehozott Kecsekméti Duális Oktatás Zrt.-ben szintén felügyelőbizottsági tag Polt-Palásthy Marianna.

A legfőbb ügyész felesége havonta bruttó ötmillió forintot keres mint az MNB személyügyekért felelős ügyvezető igazgatója. 2014-es érkezésekor még havi 2,3 millió forintot kapott a személyzeti igazgatóságon Polt-Palásthy, aki a 2010-es kormányváltás után az Emmi jogi, személyügyi és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára is volt.

A felügyelőbizottságok feladatai közé tartozik az alapítvány működésének és gazdálkodásának törvényességi ellenőrzése, így kötelességük a teljes körű és átfogó vizsgálat.

Egyéb párhuzamosságok is akadnak a hat alapítvány fb-összetételében: mindegyik testületben ott ül Kalina Gábor, az MNB számviteli igazgatója. Két felügyelőbizottság elnöke pedig Gerhardt Ferenc, a jegybank alelnöke. Az alapítványok kuratóriumai közül pedig Matolcsy György MNB-elnök az egyiknek elnöke, egy másiknak pedig tagja. Nagy Rózának, Matolcsy évtizedes bizalmasának pedig két kuratóriumi tagság, illetve egy kuratóriumi elnökség jutott. A tagok között van még Bogár László unortodox közgazdász, valamint Lentner Csaba korábbi MIÉP-es képviselő.

Az Együtt hétfőn lemondásra szólította föl Polt-Palásthy Mariannát a jegybank igazgatói posztjáról, miután kiderült, hogy a Matolcsy-alapítványok felügyelőbizottsági tagjaként "tudomása volt a hihetetlen pénzszórásról" – írták..

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!