szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír - amiről ma este beszélnek: Brüsszel nagyon betehet a magyar kormány menekültpolitikájának; meglepő témák bukkantak fel a történelemérettségin, Tarlós István nagyon dühös lett; egy betűt módosít és mindent borít a bejegyzett élettársi kapcsolatoknál a kormány.

- Hatalmas, be nem fogadott migránsonként 250 ezer eurós „ szolidaritási bírság” sújtaná azokat az uniós tagországokat, amelyek elutasítják a kvótát – jelentették be Brüsszelben. Ezt nem kifizetni kellene, hanem az uniós támogatások összegéből vonnák le. A tavaly szeptemberi uniós belügyminiszteri csúcson elfogadott számok alapján Magyarországnak ezt 1294-el kellene beszoroznia. Számoljon velünk és a kormánnyal, hogyan lehetne ebből jól kijönni! Szijjártó Péter külügyminiszter szerint ez zsarolás, „amely sehová sem vezet".

- Voltak meglepő kérdések a történelemérettségin, de összességében nem volt nehéz a feladatsor – állítják tanárok. Kiderült, az iszlámról és a cigányságról szóló feladatok lehettek azok, amelyekre a diákok talán nem számítottak. A tételekről, illetve arról, hogy egy szaktanár milyen megoldást dolgozott ki, itt olvashat.

- Tarlós István szerint „Fischer Iván karnagy úr kezdi elveszíteni az önkontrollját”. A főpolgármester közleményt adott ki a Budapesti Fesztiválzenekar fővárosi támogatásának jelentős megvágása ügyében. Ebben azt fejtegette: a csökkentett támogatást is, ha a karmester "nem képes befejezni a követelőző hisztériát, fenyegetőzést és zavarkeltést".

- Nemzetközi statisztikák szerint minden hatodik, hetedik lányt és minden tizedik fiút bántalmaznak szexuálisan 18 éves kora előtt. Az esetek döntő többségében az elkövető családtag, nevelőszülő, apa, nagyszülő. A látencia óriási, itthon tavaly 156 esetben indult nyomozás gyermekek szexuális bántalmazása miatt. A bántalmazott kisgyerekek gyakran magukat hibáztatják a történtekért, sokan csak felnőtt korukban mesélik el, mi történt velük, a feldolgozás évtizedekig tarthat. A gyermekkori szexuális bántalmazásról az UNICEF Magyar Bizottság és az Anoni Mara Társaság szervezésében kiállítás és rendezvénysorozat is indult a Katona József Színházban. Ennek kezdete előtt egy 47 éves nő elmesélte történetét a hvg.hu-nak.

- Egy törvényből egyetlen betű elhagyásával akarja megkönnyíteni a kormány, hogy változtassanak az azonos nemű párok együttélését szabályozó törvényen. A 2009-ben született jogszabály ugyanis ma azt mondja, hogy „ha e törvény” eltérően nem rendelkezik, akkor a bejegyzett élettársi kapcsolatra a házasságra, a bejegyzett élettársakra a házastársakra, az elhunyt bejegyzett élettárs túlélő bejegyzett élettársára az özvegyre vonatkozó szabályokat kell „megfelelően alkalmazni”. A jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvény-javaslatban viszont most az szerepel, hogy az „e” szócskát töröljék, így az marad a bejegyezett élettársi kapcsolatra vonatkozó törvény szövegében, hogy a házasságéhoz hasonló szabályokat akkor kell alkalmazni, „ha törvény eltérően nem rendelkezik”. Ez azt jelenti, hogy úgy lehet bármikor megváltoztatni a mostani helyzetet, hogy formailag nem nyúlnak hozzá az élettárstörvényhez.

A nap képe nem lehet más, mint Kudich Zsolt magyar fotóművész Nagy kócsagok ébredése című fotója, amely a szerdán megnyílt 51. Wildlife Photographer of the Year - Év Természetfotósa kiállításon látható a budapesti Természettudományi Múzeumban. A londoni Természettudományi Múzeumtól kölcsönzött, május 4. és augusztus 1. között nyitva tartó világhírű kiállítás 100 fotója az állatok viselkedésének izgalmas pillanataitól a tájképekig számol be a természet szépségeiről.

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!