szerző:
hvg.hu

A legfőbb ügyész is minden eszközzel azon van, hogy fel lehessen mutatni egy sikeres elszámoltatási ügyet 2010 előttről, most épp a rendőrséget fenyegeti egy parlamenti írásbeli kérdésre adott válaszában.

Természetesen egy még a Gyurcsány–Bajnai-kormányhoz kötődő ügyről van szó. A legfőbb ügyésznek Staudt Gábor jobbikos képviselő tett fel írásbeli kérdést: „Mi akadályozza a 2010-es kínai világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatos nyomozás befejezését?”

Az ügy Papcsák Ferenc utolsó feljelentése volt még elszámoltatási biztosként 2010-ben, mielőtt felmentették volna, mivel állítólag nem haladt elég gyorsan az elszámoltatással. Más kérdés, hogy utódja, Budai Gyula sem vette fel a hétmérföldes csizmát. A gyanú szerint a kínai, sanghaji világkiállításra (amelyre egy Gömböcre épülő pavilonnal készültünk) 1,2 milliárd forintból megvalósuló magyar pavilon költségei között sok volt a túlárazás. Az előkészületek még 2008-ban történtek, ekkor is rengeteg tanácsadói szerződés szúrt szemet a sajtónak, a kormányváltás után pedig több kifizetést le is állítottak.

©

A rendőrség 2013-ban megszüntette a nyomozást, mert nem volt megállapítható bűncselekmény, és a nyomozás folytatásától nem volt várható új eredmény, írja Polt Staudtnak. Indult azonban egy másik nyomozás, egy megbízási szerződést a gyanú szerint úgy fizettek ki, hogy nem történt teljesítés, és a pályázót sem az előírtnak megfelelően választották ki. Ez ügyben is megszüntette a rendőrség a nyomozást 2015 márciusában, de a Kehi panaszára a Főügyészség a nyomozás folytatását rendelte el, mert bizonyos nyomozati cselekményeket a rendőrség nem végzett el.

Jelenleg is tart tehát ebben az ügyben a nyomozás, és a főügyésznek is érthetetlen módon elhúzódik – annak ellenére, hogy az ügyészség kijelölte az utat, ütemtervet készített, és ellenőrzi a nyomozást. Polt kifejezetten fenyegető sorokkal zárja az írásbeli választ: „Az ügyészség valamennyi rendelkezésre álló törvényes eszközzel élt és élni fog az eljárás minél gyorsabb és sikeres befejezése érdekében. Szükség esetén a hatáskörbe vonásra is sor kerülhet.” A nyomozás határideje 2016. június 10.

Az ugyancsak Papcsákhoz köthető Hunvald-ügyben épp tegnap volt szintén nem a volt elszámoltatási biztos szája íze szerinti fordulat.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!