A magyar kutyák több, mint 17 százaléka szívférges – mondta az Inforádióban Lukács Zoltán állatorvos.

 

©

A szúnyogok által terjesztett parazita akár 40 centiméterre is megnő az állat szívében, tüdőereiben, ami végül a kutya pusztulását okozza. A paraziták az állat véréből mutathatók ki. Az állatorvos szerint a levett vérminták 16-17 százaléka pozitív. Sőt a macskánál és a vadászgörénynél is találtak már szívférges jószágot.
A betegség kezelése nagyon hosszadalmas, költséges, és főleg veszélyes, ugyanis az  elpusztult férgek könnyen a szív megállástát okozhatják. Ezért fontos a megelőzés, ami történhet egyrészt a férgeket terjesztő szúnyogok riasztásával, vagy a már a vérbe került lárvák folyamatos elpusztításával.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!