A magyar kutyák több, mint 17 százaléka szívférges – mondta az Inforádióban Lukács Zoltán állatorvos.

 

©

A szúnyogok által terjesztett parazita akár 40 centiméterre is megnő az állat szívében, tüdőereiben, ami végül a kutya pusztulását okozza. A paraziták az állat véréből mutathatók ki. Az állatorvos szerint a levett vérminták 16-17 százaléka pozitív. Sőt a macskánál és a vadászgörénynél is találtak már szívférges jószágot.
A betegség kezelése nagyon hosszadalmas, költséges, és főleg veszélyes, ugyanis az  elpusztult férgek könnyen a szív megállástát okozhatják. Ezért fontos a megelőzés, ami történhet egyrészt a férgeket terjesztő szúnyogok riasztásával, vagy a már a vérbe került lárvák folyamatos elpusztításával.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!