szerző:
hvg.hu

Kende János Kossuth-díjas operatőr azért mondott le az NKA filmművészeti kollégiumi tagságáról, mert kiderült, hogy a testületnek semmiféle ráhatása nem lesz a filmkészítésre. Korábban azt ígérték neki, hogy lesz változás a támogatási rendszerben.

Lemondott Kende János, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora a Nemzeti Kulturális Alap filmművészeti kollégiumi tagságáról - írja a nol.hu.

A  Kossuth-díjas operatőr a Facebookon tette közzé az NKA vezetésének címzett levelét, amelyben leírja, hogy miután meghívták a kinevezési ünnepségre, „telefonon érdeklődtem, hogy milyen lehetőségei lesznek a kollégiumnak, elég homályos felvilágosítást kaptam, csak a hosszú filmek kategóriáját nem érinthetjük”.

A március 1-jei alakuló ülésen, a kinevezési okirat aláírása után értesült arról, hogy filmkészítésre semmiféle támogatást nem adhat a testület. A megkapott költségvetésben szereplő összeg szerinte „körülbelül négy játékfilm reklámköltségvetésével egyenlő”.

Az  ­1203/2011-es kormányrendeletet értelmében ugyanis „az egész estés játék-, dokumentum- és animációs filmek, továbbá a kísérleti filmek és vizsgafilmek gyártása kizárólag a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Zártkörűen Működő Részvénytársaságon keresztül támogatható”.

„A jelenlegi feladatokhoz az én szaktudásomra és ismereteimre nincs szükség, ezért kollégiumi tagságomról lemondok" - fejezte be levelét az operatőr.

A nol.hu-nak Kende azt  mondta, azért fogadta el, hogy a Magyar Filmművészek Szövetsége delegálja a grémiumba, mert azt ígérték neki, hogy változások lesznek a támogatási rendszerben.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!