szerző:
hvg.hu

Bár szeptemberben magas rangú találkozónak ad majd helyet, május végén életveszélyessé nyilvánította a kormányhivatal a szigetvári vár egy jó részét.

Az 1566-os szigetvári ostrom 450. évfordulójára készülő szigetvári vár egy részét életveszélyessé nyilvánította a Baranya Megyei Kormányhivatal – írja a Baranya megyei online lap, a Bama.hu. A hivatal a karbantartási munkák azonnali megkezdésére kötelezte a tulajdonost, vagyis a magyar államot és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-t.

Vass Péter, a város polgármestere a lapnak azt mondta, így legalább van remény arra, hogy a szeptemberi évfordulós ünnepségekre előrehaladjon a vár romos nyugati falának helyreállítása.

A szigetvári várban szeptemberben egyébként nagyszabású rendezvények lesznek, Recep Tayyip Edrogan török és Kolinda Grabar-Kitarovic horvát államfő is látogatásra érkezik, ezért a kormány még márciusban úgy döntött, hogy félmilliárd forintot költenek a Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566 emlékév megrendezésére, további 580 milliót pedig a szigetvári vár fejlesztésére.

©

A Népszabadság azt írja, ennek ellenére a megyei kormányhivatal május 26-i keltezésű határozata szerint a vár jelentős részén már a látogatók életét veszélyezteti az ingatlan leromlott állapota, a március közepén tartott hatósági bejárás során pedig megállapították, hogy a nyugati, valamint az északi várfalakat és a kőgátakat teljes hosszukban el kell bontani, majd újra visszaépíteni, de a déli várfalról és további két bástyáról is kimondták, hogy közvetlen életveszélyt jelentenek. A kormányhivatal ezenkívül a vár 11 részét nyilvánította balesetveszélyesnek.

A lap szerint a szeptemberi ünnepségek kapcsán a környéken jelenleg csak a Magyar–Török Barátság Parkban folynak felújítási munkálatok, de ezt nem a magyarok, hanem a török állam finanszírozza.

Hóvári János, a Zrínyi Miklós Emlékév Emlékbizottság elnöke szerint az elmúlt negyven-ötven év hanyagsága okozta, hogy mára borzalmasan romos állapotba kerültek a vár egyes részei. Alapos felújítás utoljára az 1960-as években zajlott, ezért nem csoda, hogy a várfalakból életveszélyes módon hullanak a téglák. Hóvári szerint a munkálatok időzítése már megkezdődött, 2017 végére ez be is fejeződhet. Az őszi ünnepségekre a legfontosabb veszélyelhárító munkák megtörténhetnek, de a teljes felújítás hatalmas munka lesz, amit többek között a nemzeti várprogramra elkülönített pénzből tudnak majd finanszírozni.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!