szerző:
hvg.hu

A Fővárosi Ítélőtábla kötelezi az MNB-t annak a tanulmánynak a kiadására, amellyel a Századvég úgy tudott nyerni, hogy nem teljesítette a kiírás feltételeit sem. A jegybank foggal-körömmel titkolná a tanulmányt, még a bíróságnak sem adta volna át. Most viszont mindenki megismerheti a tuti receptet, amely 1,8 milliárdot ért.

Kimondta az Fővárosi Ítélőtábla, hogy ki kell adnia a Magyar Nemzeti Banknak azt a Századvég-tanulmányt, amellyel az alapítvány elnyerte a jegybank konjunktúrakutatási pályázatát három évre, és amellyel 1,8 milliárd forintot nyert, adta hírül az Átlátszó.

Ez azért fontos, mert a pályázaton indult másik résztvevő, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt.–Tárki alkotta konzorcium betekinthetett a tanulmányba, és állítása szerint az nem felelt meg a kiírási követelményeknek. Az ajánlatok értékelésében az MNB a szubjektív szempontokat felülsúlyozta, ezért is nyerhetett a Századvég 700 millióval drágább ajánlata. Az sem számított, hogy a Századvég nem a kiírásban megfogalmazott, a kiírás utáni időszakról készített tanulmányt adott be, hanem egy korábbi időszakról szólót, ráadásul olyat, aminek a Kopint szerint semmi köze nincs sem Magyarországhoz, sem a monetáris politikához: egy brit egészségügyi innovációt mutatott be.

©

A jegybank olyan arcpirító indoklással reagált, mint egy Dzsudzsák-féle kötény: a Századvég igenis felhasznált új forrásokat, amelyek a kiírásban követelmény voltak, csak épp nem tüntette fel ezeket a dolgozatában. A magyar monetáris politikára való relevancia vonatkozásában pedig azt mondta: Anglia a világgazdaság szempontjából kiemelkedően fontos ország.

A tanulmány nyilvánosságra kerülésének rögösebb útja volt, mint a magyar fociválogatottnak az Eb-re: a jegybank először jogi hivatkozással nem akarta kiadni, mondván, a Közbeszerzési törvény nem sorolja fel a tanulmány kiadását. Ezt az érvelést a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elutasította. Ekkor viszont már perben állt a jegybank a Transparency Internationallel a tanulmány miatt. A jegybank szerint a Századvég üzleti érdekeit sértené a tanulmány nyilvánosságra kerülése, ezért ettől eltekintene. De nem bocsátotta a tanulmányt a bíróság rendelkezésére, így az nem tudta eldönteni, kinek lehet igaza. Az MNB még fellebbezett egyet egyebek közt az áfatörvényre hivatkozva, de ez a húzás sem jött be, a tanulmányt át kell adni.

Egészségügyi pályázattal szakított 1,8 milliárdot a Századvég Matolcsy jegybankjától

A Századvég bemutatott olyan egészségügyi eszközt a jegybank pályázatán, amelyet szerinte két brit megyében vezettek be - csak azt felejtették el, hogy 2008 óta több magyar városban is létezik. Egészségügyi eszközöket bemutató pályázatával kapta meg a Századvég a Magyar Nemzeti Bank 1,8 milliárd forintos megbízását, noha abban sem nemzetgazdasági, sem költségvetési számítások nem szerepeltek, s a témának egyáltalán nincs monetáris politikai vetülete.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!