szerző:
hvg.hu

Brit lapokban kampányol a kormány a brit EU-tagság mellett, de nem akar beleszólni a népszavazásba. Ezt bárki ellentmondásnak vélheti, kivéve a miniszterelnök sajtóirodájának vezetőjét, Havasi Bertalant.

A legutóbbi Kormányinfón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt a Brexitről is, és elmondta,

"a magyar kormány semmilyen formában nem akar beleszólni a britek döntésébe".

Erre a mai Daily Mailben mit látunk? A magyar kormány Orbán Viktor aláírásával a brit EU-tagság melletti egész oldalas hirdetést adott közre.

"A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszke, hogy az Európai Unió tagjaként állhat Önök mellett."

Első ránézésre a két közlés ellentmondásnak tűnik. Nem akarunk beleszólni a britek döntésébe, de egész oldalas hirdetést adunk ki országos brit lapokban? Mi állhat a dolog hátterében? Lázár nem tud a kormány támogatásával született PR-döntésről? A Rogán Antal vezette, a kormányzat kommunikációját felügyelő Miniszterelnöki Kabinetiroda nem vonta be a Miniszterelnökség mindentudó urát? Avagy Orbán Viktor személyes döntése volt az akció? Rákérdeztünk erre mind Lázár Jánosnál, mind Havasi Bertalan Miniszterelnöki Sajtóiroda-főnöknél. Utóbbi válaszolt is.

Havasi szerint semmiféle ellentmondás nincs a két dologban. Orbán maga is arról beszélt a legutóbbi pénteki rádióinterjújában "nem vindikáljuk a jogot magunknak, hogy megmondjuk a briteknek, hogy mit tegyenek, mert a britek a saját életüket élik, majd a saját szempontjuk alapján dönteni fognak, és akárhogy döntenek is, el fogjuk fogadni". De van álláspontunk, "mégpedig az, hogy mi magyarok örülünk annak, hogy a britekkel egy szövetségben lehetünk. Ez részben megtiszteltetés, egy nagy nemzetről beszélünk, másrészt mi is erősebbek vagyunk, ha a britek bent vannak az Európai Unióban. Az Orbán Viktor által jegyzett hirdetés ugyanezt hangsúlyozza: a döntés a briteké, de tudatjuk, hogy Magyarország büszke arra, hogy velük együtt az EU tagja lehet."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!