szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy nap, öt hír – amiről ma este beszélnek: Lázár János kapott egy jókora gyomrost Orbán Viktortól; a Városligetben a rendőrök, Baán László és a Fidesz-frakció szelleme szállt szembe a tüntetőkkel; elmeséljük egy nagyon ügyes magyar gyerek, illetve bátor családja történetét; Messit börtönre ítélték; mi már tudjuk, önök mit mondanak a kvótanépszavazáson.

- A szerda reggel a korábbi táborukból rég látott hatósági „elszántsággal” (sőt, egy igen gyanús „kopaszhadsereg" is megjelent) kitett ligetvédők délutánra tüntetést hívtak össze, amelyen több száz ember gyűlt össze. Tamás Gáspár Miklós "szkinhedkormányról" beszélt, a résztvevők szabadságot és jogállamot követeltek. Miután délelőtt többen szálltak szembe a rendőrökkel, illetve szidalmazták azokat, a délutáni tüntetők közül néhányan megpróbáltak ismét bejutni a régi Kertem területére, ennek nyomán pedig dulakodás alakult ki. A kerítés előtt rohamrendőrök sorakoztak fel, és felkészültek a tömegoszlatásra. Napközben egyébként a Liget-projektért felelős Baán László odáig ment, hogy (egy a VIII. kerület jegyzője által kiadott határozatra hivatkozva) kijelentette: a törvényesség állt helyre a Városligetben, a rendőrség pedig állítólag kábítószerfogyasztásra utaló nyomokat talált, és nyomozni kezdett. Erre reagálva a Fidesz-frakció is jelentkezett véleményével, mely szerint a ligetvédők valójában drogtanyává szeretnék változtatni a Városligetet.

- Egy kormányhatározatból derült ki, hogy a múlt héten nyugdíjba vonult Németh Lászlóné utódja a Magyar Nemzeti Bankból érkezik. Bártfai-Mager Andrea szerdától kormánybiztosként felel a postaügyekért, az MFB-ért, az állami rezsicégekért és a központi adatgyűjtőért is. A húzás jókora gyomros Lázár Jánosnak, akitől lényegében jogköröket vonnak el. Nem zárható ki, hogy a miniszter olyan presztízsveszteséget érzett, amelyre mindenképpen erődemonstrációval akart válaszolni, ezért menesztette hirtelen államtitkárát, L. Simon Lászlót, a Fidesz kultúrpolitikusát.

- Nem teljesen példa nélküli, de azért elég ritka, hogy egy-egy magyar futballtehetség már serdülőkorában egy külföldi első osztályú futballklub kötelékébe kerül. Az MTK egyik 12 éves középpályását az Arsenal játékosmegfigyelője szemelte ki tavaly. A fiú Csillaghegyről igazi luxuskörülmények közé, a család védőszárnyai alól egy idegen ország ismeretlen közösségébe került. Ismerjék meg Zilahi Márton történetét, akit a nagymúltú brit elitcsapat le is szerződtetett, meg nem is!

- Miközben a foci-Eb-n az utolsó három meccs következik (elsőként a Portugália–Wales-meccs), a labdarúgás világa a megszokott életéhez is visszatér. Magyarországon a sporthírek szerdán elsősorban az FTC-ről szóltak, amely egyfelől válogatott játékost hozott vissza külföldről, másrészt előbb arról értesült, hogy játék nélkül jutott tovább a Bajnokok Ligája selejtezőinek második fordulójából, majd arról, hogy mégsem. Ez azonban nyilvánvalóan csak idehaza érdekes, a világ sokkal inkább arról beszélt, hogy szerdán adócsalásért 21 hónapos szabadságvesztésre ítélték Lionel Messit, az argentin válogatott és a Barcelona szupersztárját. Az ítélet még nem jogerős, Messi fellebbezhet a legfelsőbb bíróságon, ráadásul jó eséllyel fel is függeszthetik a büntetést végrehajtását.

- Megszavaztattuk olvasóinkat, mit tesznek október 2-án, a kötelező betelepítési kvóta ellen kiírt népszavazáson. Toronymagasan vezet azok aránya, akik érvénytelenné tennék a voksolást. Ezzel kiderült, szavazóink messze nem fedik le a korábban kimutatott arányokat.

A nap képe nem is készülhetett máshol, mint a Városligetben:

©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!