szerző:
hvg.hu/MTI

Eközben úgy alakítják át a kórházak finanszírozását, hogy a "ne érje meg feleslegesen benntartani" a betegeket.

150 ezerről 180 ezer forintra emelkedik az egészségügyi ellátás finanszírozásának alapösszege augusztustól. A nyárvégi teljesítmények elszámolása után októberben lesz az intézmények számláján az emelt összegű finanszírozás.

Változás lesz az is, hogy az eddig külön soron érkező béremeléseket beépítik a súlyszámba, emellett belső átcsoportosításokat is végrehajtanak a különböző kezelések alapján kialakított homogén betegségcsoportokhoz (hbcs) tartozó pontértékeknél.

Utóbbira azért volt szükség, hogy megszabadítsák a kórházakat azoktól az ellátásoktól, amelyek nem feltétlenül igényeltek kórházi bennfekvést, de az ezekért kapott finanszírozásból tudták kigazdálkodni a nagyobb értékű beavatkozásokat. Az esetfinanszírozás átalakításánál a műtétes, nagy költségigényű eljárások kapnak nagyobb pénzügyi fedezetet, így a kórházaknak nem éri majd meg "feleslegesen" benntartani a beteget.

A rendszer zökkenőmentes bevezetésére idén majdnem 3 milliárd, jövőre 10 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta el korábban Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Megdöbbentően korán halnak a magyar orvosok

Nagy veszélyben élnek a magyar orvosok: a túlmunka, a kialvatlanság, a hosszú ügyeletek és legfőképpen a stressz miatt korábban halnak, mint más szakmák képviselői. A 40 év feletti orvosok közül a férfiak harmada, a nők fele nem éri meg a nyugdíjazást. A napokban egy megyei város műtőjében kapott stroke-ot egy sebész, alighogy bezárta a beteg mellkasát.