szerző:
hvg.hu

2013-ban az éjszakai élet császára ultrahangos fotót is küldött hatodik, még meg nem született gyermekéről az ügyészségnek, és közölte, ha nem szüntetik meg az ellene foganatosított kényszerintézkedést, kénytelenek elvetetni - vagy ahogy ő nevezte, "meggyilkolni" - a kisbabát..

Amióta Vizoviczki Lászlót 2012-ben letartóztatták, mindent elkövetett, hogy megszabaduljon a rárótt kényszerintézkedéstől. A vállalkozónak hétfőn szűnt meg az előzetes letartóztatása, és házi őrizetbe kerülhetett, miután letették érte a rekordösszegű, 250 millió forintos óvadékot. Vizoviczkit költségvetési csalással, vesztegetéssel és más bűncselekménnyel gyanúsítják.

A 444 írta meg, hogy 2013. szeptemberben a költségvetési csalással gyanúsított, éjszakai mulatókat működtető vállalkozó alkut kötött a vádhatósággal, amelynek értelmében egy MSZP-s polgármester-parlamenti képviselő viselt dolgairól számolt volna be. Vizoviczki akkor azt is belengette az ügyészségnek, hogy bár magas beosztású fideszesek illegális ügyeiről is tudomása van, ezekről soha nem fog beszélni, mert jobboldali elkötelezettségű, és nem akarja a kormányzás stabilitását veszélyeztetni.

Az Index úgy értesült, hogy Vizoviczki ugyanabban az alkufolyamatban az érzelmi zsarolástól sem riadt vissza, hogy nyomást gyakoroljon az ügyészségre. A lap birtokába jutott részletek szerint 2013. szeptemberben megírta a vádhatóságnak, hogy élettársa terhes, és ha nem szüntetik meg az ellene foganatosított kényszerintézkedést, kénytelenek elvetetni - vagy ahogy ő nevezte, "meggyilkolni" - hatodik, még meg nem született gyermeküket. Akkor Vizoviczki már hónapok óta házi őrizetben volt, ahová csak 2014. májusban került vissza, és azt állította, ez idő alatt fogant a gyerek, mégpedig úgy, hogy közben gyógyszerrel védekeztek.

Öt kiskorú gyermekem édesanyja váratlanul teherbe esett és a hét végéig, azaz szeptember 20-ig dönteniük kell a születendő baba sorsáról. (...) Óriási fájdalommal gondolunk a terhesség megszakítására, amit kizárólag jelenlegi büntető-eljárásom miatti veszély miatt kellene elfogadnunk. Mi ezt egy kisbaba meggyilkolásának tekintjük és mindent szeretnénk megtenni ennek elkerülése érdekében

- írta. Hozzátette, ne is feltételezzék róla, hogy ezzel nyomást kíván gyakorolni a hatóságokra, csupán véletlen egybeesés. hogy a levél elküldése utáni héten további kihallgatások vártak rá, ahol szeretett volna válaszokat kapni az alku lehetőségéről is. A levélhez még egy ultrahang-felvételt és egy képet is csatolt élettársa orvosi leletéről.

A Fővárosi Ítélőtábla a múlt héten jogerősen helyben hagyta a Fővárosi Törvényszék döntését, amelynek értelmében Vizoviczkit 250 millió forint óvadék fejében házi őrizetbe helyezik az előzetes helyett.

Szabó Zsolt, Vizoviczki ügyvédje egyelőre nem reagált az Index értesüléseire.