szerző:
MTI / hvg.hu

A budai Várban külön vezetési pontot telepítenek az augusztus 20-i tűzijáték biztosítására. Aznap már reggel megkezdik a tűzoltók a Gellért-hegy előáztatását, ha szükség lesz erre. A rendezvények helyszínén gyalogos elsősegélynyújtók is lesznek a készenlétben álló mentők mellett.

Az állami ünnepi rendezvények biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs (OT) vezetője szerdán mutatta be újságíróknak, hogyan készülnek a nemzeti ünnepre. Kádár Pál szerint a vezetési pontról a teljes rendezvényhelyszín áttekinthető lesz, és szükség esetén az operatív törzs dönthet a tűzijáték felfüggesztéséről vagy akár a törléséről is.

Az OT augusztus 20-án reggel 7 órakor kezdi meg munkáját a Honvédelmi Minisztériumban. Folyamatosan figyelemmel kísérik, értékelik az eseményeket, kapcsolatot tartanak valamennyi rendezvényhelyszínnel, és szükség esetén dönthetnek a rendezvények átütemezéséről, illetve törléséről.

Az operatív törzsben a HM, az országos és a budapesti rendőr-főkapitányság, a készenléti rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ, valamint a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ és a tűzijátékot lebonyolító cég is közreműködik.

Bérczi László országos tűzoltósági főfelügyelő elmondta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az eszközök telepítésénél is hatóságként működik közre, majd augusztus 20-án valamennyi kilövési pontnál - a Gellért-hegyen, a rakpartokon és a Dunán - kint lesznek a katasztrófavédelem egységei. A Gellért-hegy előáztatását már reggel megkezdhetik a tűzoltók, ha szükség lesz erre.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs vezetője azt mondta: összesen 36 mentőegység felel majd az állami ünnepi rendezvények egészségügyi biztosításáért, továbbá a különböző rendezvényhelyszíneken gyalogos elsősegélynyújtók is lesznek.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság rendészeti főigazgatósága közrendvédelmi főosztályának vezetője arról beszélt, hogy nemcsak a rendezvényhelyszíneken, hanem az odavezető utakon is lesznek rendőrök. Hozzátette: az ünnepi rendezvények miatt nemcsak a fővárosban, hanem országszerte várhatók lezárások, rendőri ellenőrzések. Ezekről részletes információkat tesznek közzé majd a rendőrség honlapján.

Jelenleg nincs információjuk arról, hogy fennállna terrorcselekmény veszélye. Ha ilyen információt kapnak, akkor annak megfelelően alakítják át a biztosítási terveket - válaszolta egy kérdésre.

A tűzijáték a hagyományoknak megfelelően 21 órakor kezdődik augusztus 20-án.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!