szerző:
Rácz Tibor
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Gyakran házastársukat használják afféle strómanként a politikusok, ha szorongatják őket az üzleti érdekeltségeik miatt. Ennek fő előnye, hogy a családtagok vagyonnyilatkozata nem nyilvános, így a családi jövedelem jól elrejthető. Ritka, ha valaki a politikusi körben saját jogán üzletasszony.

Több olyan politikusfeleség is akad, aki nemcsak a női princípiummal kapcsolatban Kovács Ákos által felállított mércének felel meg (azaz gyerekeket szült a társának), de irigylésre méltó üzleti karriert is fel tud mutatni. A dolog szépséghibája, hogy kevesen vannak, akik ezt önerőből érték el, s már társuk politikai pályájának felívelése előtt bizonyították: megállják a helyüket az üzleti világban is. Bizonyos szempontból ilyen Dobrev Klára, aki Gyurcsány Ferenccel kötött házassága előtt is az üzleti szférában dolgozott, és akire most azért íratta át a volt kormányfő az Altus Zrt.-t., mert cégére – annak brüsszeli megbízatása miatt – kormányoldalról politikai össztűz zúdult.

A politikusfeleségek jellemzően úgy válnak – legalábbis papíron – üzletasszonyokká, hogy férjük átadja nekik a tulajdonában lévő vállalkozást (vagy már eleve a feleség nevén futtatja), mert így nem kell választania az állami poszt és gazdasági érdekeltségei vezetése között. Ráadásul az ily módon családban maradt cégből származó jövedelem könnyen elrejthető a kíváncsi szemek elől. Bár a házastársaknak is kötelező vagyonnyilatkozatot tenniük, az semmit nem ér, mert nem nyilvános.

Rogán Cecília Kaminski Fannival és Stzalai Viviennel szelfizik
©

Különösen jól jön az asszony a politikus házánál, ha valaki földek, netán állami földek vásárlására, illetve a termeléshez kapcsolódó pályázati pénzek megszerzésére törekszik. Orbán Viktor klasszikussá vált „ne mi nyerjük a legtöbbet” megjegyzése is egy olyan tokaji borászcég „nem taggyűléséről” készült jegyzőkönyvi bejegyezés alapján híresült el, amihez az akkor első miniszterelnöki terminusát töltő Orbánnak elvben csak annyi köze volt, hogy a felesége, Lévai Anikó, illetve a család bizalmasa, Kékessy Dezső tulajdonosok voltak a társaságban.

Amennyire alulreprezentáltak a Fidesz-frakcióban a nők, olyannyira sokan vannak az új földbirtokosok között a politikusfeleségek (és leányaik). Közismert, hogy L. Simon László államtitkár fitneszedző neje tavaly 280 millió forintért vásárolt földeket Agárd környékén. Jellemző volt az is, hogy amikor a HVG cikke nyomán a rákgyógyító barackmagokat hirdető Simon és Simon Kft.-ben az államtitkár – kormányzati felszólításra – csökkentette a részesedését, csupán annyi történt, hogy L. Simon a felesége nevén szereplő cégre íratta át a saját tulajdonrészét. De az államtitkár oldalbordája, Vass Eszter viszi a családi panziót is. A vendéglátás amúgy is kurrens politikusfeleség-biznisz: Zsigó Róbert bajai polgármesternek, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkárnak a hitvese például nemrég nyitott szálláshely-szolgáltatással egybekötött éttermet Nemesnádudvaron, és az ugyancsak fideszes Bánki Erik feleségének is van hasonló profilú vállalkozása.

Szoros a kötelék férj és feleség között az üzleti életben is Mészáros Lőrincék háza táján. A felcsúti polgármester családja úgy tett szert összesen csaknem 1400 hektárnyi földterületre, hogy annak egy jelentős szelete Mészárosné Kelemen Beatrix nevén fut. A vagyonmegosztás alighanem azzal is összefügg, hogy az állami földárveréseken személyenként maximum 400 hektár földet lehetett megszerezni. Mészáros feleségének azonban nemcsak a család mezőgazdasági és termelő cégeiben van jelentős befolyása, hanem a cégbirodalmat tulajdonló, az ország közbeszerzésein rendre nyertes Mészáros és Mészáros Kft.-ben is: a társaságon fele-fele arányban osztozik a férj és a feleség.

Közös a politikusfeleség üzletasszonyokban, hogy nagy ívben kerülik a nyilvánosságot. Simonka György korábbi agrárvállalkozónak, Békés megye 4. választási körzete kormánypárti képviselőjének a hitvese, Simonkáné Gábor Marianna felvehetné a versenyt Colombo felügyelő csupán hírből ismert feleségével. Főleg azt követően kezdte átvenni férjétől a vállalkozásokat – például a dinnyefelvásárló Simba Hungaryt is birtokló Paprikakert TÉSZ-t –, hogy férje a parlamentbe került. „Mindenki számára egyértelmű, hogy egyszer sem a tulajdonossal, vagyis Simonkánéval kötött üzletet, hanem a politikussal” – idézte vissza a zöldség-gyümölcs és gabona termesztésével foglalkozó cégek egyik korábbi partnere, hogy szerinte miért nem találkozott egyszer sem az üzletasszonnyal. A cégháló egyes tagjai ugyan időközben felszámolás alá kerültek, azonban így is több olyan akad közöttük, amelynek jelentős befolyása van a helyi üzleti életben, legalábbis a férj körzetében, Orosháza térségében.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és felesége a Sándor-palota teraszán a miniszteri kinevezések alkalmából tartott ünnepség után
©

Jól működik az érdekérvényesítés a Bánki Erik felesége, Bánki Ágnes tulajdonában lévő, 110 millió forintos uniós támogatással épült Mohácsi Lovas Klubnál is. A cég nemcsak ingyen kapott telket a mohácsi önkormányzattól (a politikus férj innen származik), de azt még közművesítette is a város. Biztos megrendelésük is volt: a dunaújvárosi önkormányzat megszavazta, hogy támogatja a Bánkiék lovas klubjában táborozó gyerekek nyaraltatását. Bánkiné egyik korábbi érdekeltsége, az Aqua Holding Zrt. pedig Kisteleken építhetett tanuszodát. A politikusfeleség újabban a B6 Rent Kft.-vel próbálja megvetni a lábát az ingatlanbizniszben is. Az övénél nagyobb spektrumon mozgó portfóliója van Seszták Miklós fejlesztési miniszter feleségének. Sesztákné Berecz Marianna egy ingatlanhasznosító (a TFK-Impex) mellett a Platina-Zálog Zrt.-ben is tulajdonos, és van egy kereskedelemmel foglalkozó érdekeltsége (Nosztalgia-Natura Kft.). Szállítmányozási cége viszont néhány éve egy ciprusi offshore vállalkozáshoz került.

A „senkit nem hagyunk az út szélén a mieink közül” fideszes vezérelv, úgy tűnik, az exfeleségekre, és azok rokonaira is igaz. Bár Habony Árpád soha nem vállalt formális politikai funkciót, az ország első számú főtanácsadójának volt felesége, Kaminski Fanny jelenleg Orbán Viktor főtanácsadója, míg exanyósa, Halkó Gabriella nemrégiben a filmügyi kormánybiztos Andrew Vajna Tv2-jénél kapott gazdasági és stratégiai igazgatói posztot. A kaszinókirály-tévétulajdonos felesége, Vajna – korábban Palácsik – Tímea is nagy lehetőséghez jutott üzleti képességei megvillantására. A volt szépségkirálynő nem csak a Miss Universe Hungaryt szervező Beauty Enterprises Hungary Kft.-vel dolgozik együtt. Tulajdonos a Dorottya Diamond Palace Kft.-ben is, amely gyémánt- és ékszerboltot működtet Budapesten. Vajna feleségének papírja is van arról, hogy szakmabeli: a Miskolci Egyetemen végzett marketingesként, majd a pornómilliárdosként emlegetett Gattyán György Docler-birodalmának egyik cégénél is dolgozott. Jelenleg a Beauty Enterprisesen keresztül a filmes castinggal foglalkozó Universe Management Kft.-nek is résztulajdonosa. A HVG kérdésére, hogy gyakran kap-e megbízást olyan produkcióktól, amelyekre a férje által vezetett filmalap adott támogatást, azt válaszolta: ügynökségük a többi céggel versenyezve harcol a filmes munkákért, bevételük pedig csak akkor lesz, „amennyiben az általunk kiválasztott statisztát választja a produkció”.

A szépség- és a luxusiparral ellentétben – ahol például Vajna felesége dolgozik – hagyományos férfiszakmában, a gépjárműjavításban és -karbantartásban, illetve az autókereskedelemben tűnik fel Kubatov Gábor Fidesz-alelnök nejének a neve. A Kubatov Ágnes tulajdonlásával két éve alapított és az ő ügyvezetésével működő 9. Általános Autókereskedő Kft., illetve a régebbi, 8. Általános Autókereskedő Kft. mérlege szolid nyereséget mutat. Érdemes lesz figyelni, jelez-e valami kitörési pontot, hogy Kubatov Gábor – Szijjártó Péter külügyminiszter oldalán – az Audi új logisztikai központjának tavalyi átadásán is feltűnt.