szerző:
hvg.hu

Egy friss közvélemény-kutatás szerint egy év alatt nagyot fordult a menekültekhez hozzáállás, az ország nagy többsége nem szolidáris velük, és a menekülteket utasítják el a leginkább a különböző csoportok közül. A kutatás szerint nőtt a részvételi hajlandóság a kvótanépszavazáson és egyértelműen a nemek nyernének.

Sikeresnek tűnik a menekültellenes kormányzati kampány - derül ki a Publicus közvélemény-kutató cég és a Vasárnapi Hírek közös reprezentatív felméréséből, amely a lapban jelent meg.

A kutatás rámutatott arra, hogy a tavalyinál is jóval erősebb lett az idegenellenes hangulat az országban: 2015 szeptemberében a megkérdezettek 52 százaléka gondolta úgy, hogy a menekülteket emberségesebben kellene kezelni, sőt, 64 százalék úgy vélte, hogy kötelességünk segíteni rajtuk, idén viszont már csak 44 és 35 százalék. A lap szerint ennek oka lehet az is, hogy már nincs személyes tapasztalatszerzési lehetőség, az idegengyűlölet legfőbb forrása ugyanis a tudatlanság.

A szolidaritás is nagymértékben csökkent: 2015 szeptemberében még a megkérdezettek 56 százaléka volt szolidáris a menekültekkel, idén már csak 21 százalékuk, de már tavaly is alacsony volt azok száma, akik befogadták volna a menekülteket - tavaly 37 százalék gondolta úgy, hogy a lehetőségeinkhez mérten fogadjunk be menedékkérőket, mostanra ez az arány 21 százalékra zsugorodott.

A menedékkérők ráadásul a leginkább elutasított rétegbe kerültek, a megkérdezettek 21 százaléka viselné csupán jól, ha egy szíriai menedékkérő költözne a szomszédjába, érdekes módon egy afrikai bevándorlót 3 százalékkal jobban elfogadnának.

A kutatás szerint a válaszadók 79 százaléka menekültellenes, annak ellenére, hogy úgy gondolják, hogy a keletről érkező migránsok 42 százaléka életveszélyből menekül. 57 százalékra tették a gazdasági bevándorlók és 2 százalékra a terroristák arányát.

A megkérdezettek 78 százaléka nem akarja, hogy menekültek Magyarországon telepedjenek le. A Fidesz-szavazók 92 százaléka, a jobbikosok 94 százaléka, illetve az MSZP-szavazók 69 százaléka is elutasítja a menekültek befogadását, és azt is gondolják, hogy a „menekültek veszélyesek”. A diplomások 60 százaléka ért egyet ezekkel az állításokkal.

Az emberek némileg értelmetlennek és manipulatívnak gondolják mind a kvótanépszavazást, mind a kormány kampányát, mivel a válaszadók nagy többsége – 68 százalék – szerint a kényszerbetelepítés nem kivitelezhető, illetve a kormány népszavazás nélkül is elutasíthatja azt. 58 százalék úgy gondolja, hogy a kormány az emberek félelmeire építve, azokat növelve kampányol.

Ennek ellenére a lap szerint a közpénzből terített kormányzati üzenetek célba érését mutatja, hogy míg júliusban a megkérdezettek 50 százaléka gondolta úgy, hogy biztosan elmegy a népszavazásra, mostanra kicsivel többen, 53 százalék tervezi a részvételt. A júliusi 64 helyett augusztusban már 67 százalék tervezi elutasítani a kormány által sulykolt „kényszerbetelepítést” és nemmel szavazna.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!