szerző:
hvg.hu

A volt oktatásügyi államtitkár szerint az általa megszavazott dokumentumban nem volt olyan rész, amely hátrányos lenne Magyarországra nézve.

Az Index arról kérdezte Hoffmann Rózsa korábbi oktatásügyi államtitkárt, hogy miért szavazott igennel egy tavalyi határozatra az Európa Tanácsban. A határozatban az szerepelt, hogy

a menedékkérőket egy állandó, jogilag kötelező rendszer keretében osszák szét az Európai Unióban.

Hoffmannon kívül négy másik Fidesz-KDNP- s is megszavazta a „Dublin után – sürgős szükség egy valódi európai menedékkérő-fogadási rendszerre” című dokumentumot.

A KDNP sajtóirodája a következőt válaszolta a megkeresésre: „a tavaly elfogadott dokumentum a Dublini egyezmény újragondolását szorgalmazza, amellyel Magyarország is egyetértett. A magyar delegáció kormánypárti képviselői, így én is, a fentiekkel egyetértésben szavaztuk meg a dokumentumot, amely nem tartalmaz Magyarországra nézve hátrányos ajánlásokat.”

Hoffmann Rózsa azt a módosítót is elfogadta, ami az imént említett részt bevezette. Ezt azzal magyarázta a korábbi államtitkár, hogy csak véletlenül szavazott igennel, és a módosító indítvány végül amúgy sem került be a dokumentumban. Az Index azonban megnézte, és Hoffmann téved, mert benne van ez a rész.