szerző:
hvg.hu

Bár a pártok érdeke, hogy saját delegáltakkal őrködjenek a népszavazás tisztaságán, a bizottságok többségében egyetlen ellenzéki tag sem lesz. A Fidesz 13 122, az MSZP 3811 delegáltat küld.

Kikérte a Nemzeti Választási Irodától a szavazatszámláló bizottságok adatait a Propeller.hu, miután az október 2-i kvótanépszavazás pártdelegálási köre pénteken lezárult.

A törvény szerint csak a parlamenti frakcióval rendelkező pártok küldhettek tagokat, tehát a Fidesz-KDNP, a Jobbik, az MSZP és az LMP.

Bár a pártok érdeke, hogy saját delegáltakkal őrködjenek a népszavazás tisztaságán, az összegzés szerint a bizottságok többségében egyetlen ellenzéki tag sem lesz.

Az országban 2025 helyi választási bizottság és 8306 szavazatszámláló bizottság van, ezekbe két-két tagot küldhetnek a pártok.

A Fidesz 13 122, az MSZP 3811, a KDNP 239, a Jobbik 170, az LMP pedig 41 delegáltat küld az összesen több mint tízezer testületbe.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!