szerző:
MTI

A hatályos európai uniós jog nem engedi meg a menedékkérelmek feldolgozását az unió területén kívül – közölte kedden Brüsszelben Natasha Bertaud, az Európai Bizottság szóvivője, akit Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Bécsben elhangzott kijelentéséről kérdeztek újságírók.

A bizottság egyébként nem kommentálja a tagországok politikusainak kijelentését – közölte az EB szóvivője.

Orbán Viktor Bécsben egyebek közt azt mondta, hogy Németország és Ausztria bajban van, miután több mint egymillió ember lépett a területükre illegálisan, és úgy vélte, arra kellene erőfeszítéseket tenni, hogy ezeket az embereket kivigyék az unió területéről.

A miniszterelnök szorgalmazta Líbia stabilizálását és egyben tartását, szerinte ennek hiányában nem lehet létrehozni az észak-afrikai ország tengerpartjánál azt a "gigantikus menekültvárost", ahová el kellene vinni az Európába érkezett illegális bevándorlókat, hogy ott várják meg menekültjogi eljárásuk lefolytatását.

A líbiai egységkormány külügyminisztériuma kedden kiadott nyilatkozatában bírálta a miniszterelnök felvetését. A líbiai kormány egyebek között azt kérte, hogy Magyarország és az Európai Unió "ne terhelje saját problémáit Líbiára, különösen olyan időkben, amikor Líbia nagyobb szenvedéseket él át a többi országnál", valamint tartsák tiszteletben Líbia nemzeti függetlenségét és területi egységét. 

Moammer Kadhafi egykori diktátor bukását követően, 2011 után Líbia káoszba süllyedt, és egymással versengő milíciák prédájává vált. Tavasz óta nemzetközi támogatással egységkormány működik Tripoliban, de ennek tényleges hatalma kicsiny, és Tobrukban még mindig működik egy nemzetközileg el nem ismert párhuzamos hatalmi szervezet, miközben az ország egyes területeit továbbra is különféle milíciák ellenőrzik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!