szerző:
hvg.hu

Ha annyira keresi az FBI, hogy maradhatott 24 éven át szabadlábon? - mondta Orbán a parlamentben, miután már a második felszólaló forszírozta kapcsolatát a rejtélyes és a hírek szerint körözött szaúdi milliárdossal. A miniszterelnök szavai szerint ez az egész csak amerikai titkosszolgálati játszma.

Orbán Viktor miniszterelnököt hétfőn arról a rejtélyes szaúdi milliárdosról is kérdezték a parlamentben, akinek a cége nemrég költözött Orbán szomszédságába, a XII. kerületi Cinege utcába.

Ahogy a Magyar Narancs feltárta, Pharaon igazi nagypályás milliárdos, egyik cégének közös vállalkozása van a Magyar Nemzeti Kereskedőházzal, és a seregélyesi kastélyt is Pharaon egyik áttételesen birtokolt cége, a Pharaon-Alfa szerezte meg. A helyi Kisbíró című lap meg is örökítette, amikor Pharaon üzlettársaival együtt megtekintette a seregélyesi falunapot.

Gyöngyösi Márton a letelepedési kötvényekről érdeklődve tért ki Ghaith Pharaonra, a szaúdi milliárdosra, akinek a jobbikos képviselő elmondása szerint állami üzleti kapcsolatai vannak, körözött bűnöző, és nemrég Orbán Viktorral szemben vett ingatlanokat. Orbán helyett először Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt: körözött személy nem vásárolhat és nem vásárolt letelepedési kötvényt, a szűrőrendszerek ezt meghiúsították. Az engedély pedig később visszavonható, ha a vásárlója méltatlanná vált arra. Eddig 6 főt utasítottak el biztonsági okokból. Az igazi probléma a migráció - hangzott el még Kontrát válaszában, amelyet egyébként Gyöngyösi Márton nem fogadott el.

Gyöngyösi egy levelet lobogtatott, amelyet a Belügyminisztérium írt Szaúd-Arábiának, és amelyben elismerik, hogy valóban a körözött Pharaonról van szó, vele köt üzletet a magyar állam.

Orbánt később Harangozó Tamás MSZP-s képviselő is megkérdezte Ghaith Pharaonról, illetve a szaúdi milliárdos Tiborcz Istvánhoz (Orbán vejéhez) fűződő viszonyáról. Harangozó arra volt kíváncsi, találkozott-e Orbán Pharaonnal, jelent-e kockázatot a szaúdi üzletember többi ügylete. Orbán azt mondta, igen, találkozott egy díszvacsorán "Pharaon professzor úrral", és nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot a tevékenysége. Harangozó erre úgy válaszolt, ebben az esetben Orbán és kormánya jelenti a nemzetbiztonsági kockázatot. Orbán erre azzal vágott vissza, hogy

a Pharaon-ügy egy amerikai titkosszolgálati játszma. Ha keresi az FBI, hogy maradhatott 24 éven át szabadlábon?

- kérdezte Orbán, aztán mindenkit óvatosságra intett.

A hétfői ülésnap eseményeiről itt olvashatja részletes tudósításunkat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!