szerző:
hvg.hu

A politológus szerint még nem látni, ki nyert és ki vesztett a bukott Alaptörvény-módosítással, a Jobbik ki tudott lépni két hátrányosabb helyzetből a politizálásával, a Fidesz egyelőre egy rekorddrága kampányból egy sikertelen népszavazást és Alaptörvény-módosítást tudott felmutatni.

Idáig már ötöt posztolt Török Gábor az elbukott Alaptörvény-módosítás óta, érezhetően fontosnak tartja ezt a belpolitikai eseményt. A Fidesz továbbra is beszélhet a migrációról, megoldandó problémaként térhet vissza témára. Igaz, eredményoldalról nem túl fényes a kép: "egy több hónapos, jelentős költségvetési forrásokat felemésztő politikai kampány eredménye – egyelőre – egy érvénytelen népszavazás és egy sikertelen alkotmánymódosítás lett".

A Jobbikról már hosszabban értekezik. Szerinte a Jobbik eddig nem volt szerelője a politikai vitáknak, nem róla szóltak a hírek, nem látszott fontos szerepelőnek, illetve a baloldal eredményesen mosta össze a Fidesszel a pártot. Most viszont érdeklődést kapott a nem kormánypárti sajtótól, és össztüzet a kormánypártitól. A baloldal alig szerepelt a hírekben, a Jobbiké volt a főszerep. És az is segített, hogy a Jobbik konfliktusba tudott kerülni a Fidesszel, ezzel az összemosást lehetetlenítené el Vona pártja. "Hogy mennyit veszít a támadások miatt és mennyit nyer a figyelem miatt a Jobbik, az persze majd csak a következő hónapokban derül ki. Az viszont nehezen vitatható, hogy az ezzel a stratégiával ellentétes politika (nem szereplő, nem alternatíva) biztos nem lenne alkalmas az erősödésre."

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!