szerző:
hvg.hu

A bádogosok sem mertek felmenni a tetőre, olyan rossz állapotban van a Baranya megyei Márfa község orvosi rendelője és könyvtára. A polgármester szerint bármikor kidőlhet az egyik fal, ezért a környékét lezáratták. Statikusok szerint az épület egy része életveszélyes. A település vezetése kijavítaná, de a polgármester azt mondja, ehhez nem kapnak segítséget. A Belügyminisztérium ezt cáfolta – tudósított csütörtökön az RTL Híradó.

Ujjnyi vastag repedések vannak a falon és potyog a vakolat az 1900-as évek elején épület téglaépületről, amelyet évtizedek óta nem újítottak fel. Statikusok szerint a hely egy része életveszélyes, mert a fal ott kidőlhet, azt tilos megközelíteni – mutatta meg Farkas József polgármester.

Sárga szalaggal kerítették el az épületet, amelynek a belsejében is látszanak a problémák. Hiába szigetelték a falat, hamar kirepedt újra. A csempe is megrepedt és pattog lefele.

A könyvtárba gyerekek is járnak, de programokat már mernek szervezni nekik, ha mégis, akkor az épületen kívülre.

A könyvtár épületében van a háziorvos rendelője is. A polgármester szerint félő, hogy nem megy többé orvos a községbe, ha nem változik a helyzet.

A tetőcserére lett volna pénz, de azt senki sem vállalta, mert senki sem akarta kockáztatni az életét.

Az önkormányzat az évi 11 millió forintos költségvetéséből nem tudja újjáépíteni az épületet, a polgármester ezért a Belügyminisztériumtól kért segítséget, de azt mondta: 2014-ben írt levelére azóta sem válaszoltak.

Az RTL Híradó megkereste az ügyben a tárcát. Közleményük szerint tavaly értesültek a problémáról, a márfai önkormányzatnak pályáznia kell, amihez minden segítséget megadnak. Idén például egymillió forintot kaptak már az omladozó épület aládúcolására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!