szerző:
hvg.hu

Szabó Szabolcs független képviselőtől megvonták a beléptetési jogosultságot, Szigetvárit pedig kitiltották a Parlamentből, mert többszöri figyelmeztetés ellenére sem tartotta be a szabályokat. A 90-es évek eleje óta csak a törvényhozás képviselői tarthatnak sajtótájékoztatót az Országgyűlés épületében - közölte Kövér László hivatala.

Közleményben magyarázta el szerda este az Országgyűlés Hivatala, Kövér László házelnök miért tiltotta ki Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét az Országgyűlésből. Mint írták, az Együtt politikusa - az előzetes figyelmeztetés ellenére - jogosulatlanul szólalt fel Szabó Szabolcs független képviselő sajtótájékoztatóján október 17-én, és

ezzel ismételten megszegte az országházi sajtótudósítás rendjére vonatkozó házelnöki rendelkezést.

A 2013-ban hozott rendelkezés szerint ugyanis az Országgyűlés Hivatalának helyiségeiben kizárólag országgyűlési képviselő, nemzetiségi szószóló, az Európai Parlament magyarországi képviselője vagy a Hivatal nyilatkozattételre kijelölt tisztségviselője tarthat sajtótájékoztatót az Országgyűlés munkájával kapcsolatos témakörben. Tekintettel arra, hogy Szigetvári Viktor a fenti tisztségek egyikével sem rendelkezik, ezért a sajtótájékoztatón való szerepvállalása jogosulatlannak és a vendégjoggal való visszaélésnek minősül.

A történtek miatt a házelnök az Országgyűlésről szóló törvényben foglaltak alapján határozatlan időre felfüggesztette Szabó Szabolcs beléptetési jogosultságát. És mivel Szigetvári Viktor többszöri kérés és figyelmeztetés ellenére sem volt hajlandó a szabályok betartására, az Országgyűlés elnöke megvonta belépési lehetőségét az Országgyűlés Hivatalának helyiségeibe. Ezért nem engedték be szerdán a képviselői irodaházba sem.

A 90-es évek eleje óta fennálló gyakorlat szerint az Országház épületében a törvényhozás képviselői jogosultak sajtótájékoztatók megtartására az országgyűlési munkájukkal összefüggő kérdésekben, a pártpolitikai nyilatkozatok helyszínei pedig a pártok székházai voltak.

Kövér kitiltott egy újabb ellenzékit a Parlamentből

Nem engedték belépni szerdán a képviselői irodaházba Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!