szerző:
hvg.hu

Videóra vette az egyik önkormányzati alkalmazott az LMBT ásotthalmi polgármesteri hivatal előtti demonstrációját. Toroczkai László szerint tiltakozni szabad, mert Ásotthalmon, mindenki szabadon kinyilváníthatja a véleményét, de a felvételeket megvizsgálva fognak arról dönteni, hogy a tüntetésen megsértette bárki is a november végén elfogadott rendeletüket. Azaz propagálták-e például a melegek házasságát.

Á, aranyoskám, fogalmam sincs, hogy mi folyik itt, nem foglalkozom ilyenekkel - legyintett egy kerékpárjára támaszkodó asszony Ásotthalmon, amikor a helyi önkormányzat melegellenes rendelete ellen tüntetők megérkeztek. A 4500 lelkes községben már tömegnek is nevezhető tíz-tizenöt ember gyűlt össze, a néni válaszából kiderült, hogy nem mindenki azért jött, hogy a melegek érdekvédelmi szervezetének akcióját végignézze.

Tucatnyi aktivista sorakozott az ásotthalmi polgármesteri hivatal előtt szombaton délután. A közösségi oldalon szerveződött csoport a november 23-án elfogadott ásotthalmi rendelet ellen tiltakoztak, amelyben bírságolhatóvá tették a müezzint, a csador viselését és a meleg házasság propagálását.

- Mindenki azt szeret, akit akar- hangzott el az Ásotthalom főterével szembeni placcon. A rendelet Alaptörvény ellenességét is hangsúlyozták a felszólalók. Az LMBT aktivistái között voltak olyanok is, akik nem érintettek, de szükségesnek érezték, hogy meleg barátaikkal tartsanak, mert azt szeretnék, ha a gyűlöletkeltés befejeződne.

Nem közeledtek a helyiek

A rövidre sikeredett demonstrációt több helyi tisztes távolságból szemlélte. – Ha nekik el lehet mondaniuk a véleményüket, akkor nekünk is. Csak idejöttek felhajtást csinálni - válaszolt kelletlenül az egyik kíváncsiskodó. – Különben is többen vannak az újságírók, mint a tüntetők. Aztán majd azt írják, hogy százan is voltak. Mindig ez van - mondta nyomatékosan a helyi férfi. Közben vagy háromszor is elszáguldott egy sárga kisbusz, olyasmi, amivel a munkásokat szokták kiszállítani a földekre. A bent ülők a nyitott ajtón át skandálták, hogy „mocskos buzik”.

Most akkor mi a tilos?

A hivatal bejárata előtt felsorakozók transzparensein az „egy papa meg egy papa plusz egy gyerek” felirat is feltűnt. Ez csak azért érdekes, mert a csoport minden mozdulatát rögzítette az önkormányzatnál információink szerint mezőőrként dolgozó fiatalember. Miután kihajtott a faluból az aktivisták busza, a helyszínen a sajtó kérdéseire válaszolt Toroczkai László, aki a demonstráció végét egy autóban ülve várta meg.

A polgármester azt mondta, hogy a felvételeket hétfőn megvizsgálja a hivatal, a látottak alapján fogják eldönteni, hogy a két hete meghozott, azóta is hatályos rendeletük értelmében fognak-e a résztvevők valamelyikére bírságot kiszabni. Bár a polgármester szerint a vélemény-nyilvánítás szabad, és a csoport a rendeletük ellen tiltakozott, de ha a videófelvételen felfedezik, hogy a rendelet elleni tiltakozás közben valaki a meleg házasságot is propagálta, mérlegelik, hogy kiszabjanak-e büntetést. Tehát hétfőn kiderülhet, hogy a nyilvánosan ölelkező két fiúnak, illetőleg a meleg férfiak is nevelhetnek gyermeket sugallatú táblát tartóknak kell-e százötvenezer forintos bírságot fizetniük.

"A polgármester úrnak ez politika. Nekünk az életünk" - Mi lesz az ásotthalmi muszlimokkal?

Az egy turisztikai látványosság? - néz kérdőn egy ásotthalmi asszony, amikor a mecset építését tiltó rendeletről kérdezzük. - Mint Pécsett, olyan látogatóközpont? Két idősebb nő a helyi piacon vásárolt szombaton, kiderült, hogy mindketten a hírekben hallottak a rendeletről, amelyet még szerdán szavaztak meg a helyi képviselők.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!