szerző:
MTI / hvg.hu

Újra elfogadta a parlament hétfőn az egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról szóló törvényt, amelyet korábban Áder visszadobott. A képviselők most 128 igen, 34 nem szavazattal, 22 tartózkodás mellett fogadták el az új javaslatot, amely az Erzsébet tér fővárosi tulajdonban lévő részeinek állami kézbe adására vonatkozik.

Áder János köztársasági elnök múlt héten nem írta alá az Erzsébet térre vonatkozó törvényt, hanem megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. A Kövér László házelnöknek címzett levelében Áder János ezt azzal indokolta, hogy vagyonátadás nem történhet meg a tulajdonos fővárosi önkormányzat döntésének mellőzésével, a törvény előkészítésekor sem a Fővárosi Közgyűléssel, sem a főpolgármesterrel nem egyeztettek.

A köztársasági elnök arra kérte az Országgyűlést, hogy a jogszabályban előírt eljárás lefolytatása után tárgyalja meg és fogadja el ismét a törvényt. Az Erzsébet tér átvételét lehetővé tévő törvényt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter jegyzi, és "egyes állami és önkormányzati tulajdonú ingatlanok ingyenes átadásáról" rendelkezik.

A Főpolgármesteri Hivatal közleményében úgy reagált a tér lehetséges átadásáról, hogy "a városvezetés furcsállja azt a döntést, amellyel mától az Erzsébet tér a törvény erejénél fogva ingyenesen az állam tulajdonába kerül. Erről érdemi egyeztetés nem is zajlott. A Főváros reméli, hogy az ilyen döntések nem válnak gyakorlattá". A közlemény alapján úgy tűnt, mintha fű alatt, a fővárosi vezetők feje felett átnyúlva hozott volna döntést az állam a budapesti belváros egyik fontos pontjával kapcsolatban. Ez precedens lehet arra, hogy bármelyik fővárosi közterületet bárki bármilyen okból elcsatolhasson, mondta pénteki sajtótájékoztatóján Tarlós.

Az Áder által visszadobott törvényjavaslatot hétfőn újra elfogadta az Országgyűlés.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!