szerző:
hvg.hu

A Várból végleg kiköltöztették Varga Imre Kodály-szobrát, amely eredetileg a Miniszterelnökségnek majdan helyet adó Karmelita kolostor mellett állt.

Nem állítják fel újra a várbeli Püspökkertben Kodály Zoltán szobrát, amelyet az Orbán-kormány Várba költözése miatt bontottak el – írja a Magyar Nemzet.

A lap felidézi, Varga Imre szobrát eredetileg 1982-ben állították fel az I. kerületi, a Bécsi kapu melletti, de a Váron kívüli Európa ligetben, majd innen 2003-ban vitték át a Püspökkertbe. Ez azonban annak a területnek a része, amely a Miniszterelnökségnek kiszemelt Karmelita kolostor mellett található, az építkezés kezdetekor pedig a szobrot elbontották.

Eddig úgy volt, hogy a szobor később visszakerül majd a Püspökkertbe, de most végül ismét az Európa ligetbe szállították.

A Magyar Nemzet megkereste a Miniszterelnökséget az üggyel kapcsolatban, amely azonban csak annyit közölt, hogy a Budavári Önkormányzat kérésére adták át a szobrot, hogy az visszakerülhessen az eredeti helyére. Az önkormányzat azonban egy korábbi közleményében azt írta, hogy a Miniszterelnökséget vezető miniszter (vagyis Lázár János) kereste meg az önkormányzatot, hogy segítsen a szobor méltó helyét megtalálni a kerületben.

A szobrot elvileg pénteken avatják fel régi-új helyén.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!