szerző:
hvg.hu

A budavári önkormányzat Fidesz-frakciója szerint az ellenzék le akarja járatni az I. kerület évtizedes lakásgazdálkodási rendszerét, amelynek lényege a „közösségi értékmegőrzés”.

Közleményben igyekezett megvédeni az I. kerületi önkormányzat lakáspolitikáját a budavári Fidesz-frakció pénteken.

Állítják, hogy Nagy Gábor Tamás „polgármester lakáspályázatának ürügyén az ellenzék a kerület évtizedes lakásgazdálkodási rendszerét támadja, amely a Várban lakó polgárság hosszú távú megmaradását szolgálja”.

Magyarázatuk szerint „a rendszer lényege, hogy az önkormányzati lakások bérleti díjai nem üzleti, hanem közösségi értékmegőrzés alapján kerültek meghatározásra”. Hivatkoznak arra, hogy a vári műemléki védettség alatt álló lakások nem vásárolhatóak meg, bár állításuk szerint a baloldal korábban ezt szerette volna elérni.

„A két évtizede változatlan rendszerhez a Fidesz – Magyar Polgári Szövetség mindvégig ragaszkodott, és ehhez a választópolgárok támogatását is megkapta” – hangzik egy másik érvük.

Az I. kerületi Fidesz-frakció szerint „a jelenlegi támadás része annak a hadjáratnak, amelyet az ellenzék és az ellenzéki sajtó a kormányzati negyed költözése kapcsán a budai Vár ellen folytat”. Azt szeretnék, hogy magán irodaházak helyett közintézmények, befektetési célú lakások és szálláshelyek helyett pedig továbbra is polgári otthonok maradjanak a Várban – tették hozzá.

A Magyar Nemzet november írta meg, hogy Nagy Gábor Tamás polgármesternek több saját ingatlanja van, mégis havi 81 ezerért bérel önkormányzati lakást a budai Várban, pedig piaci áron 200 ezer forintos havi bérleti díjat is kérhetnének a 71 négyzetméteres ingatlan használatáért. A bérleti jogot nyílt pályázaton nyerte el.

Később az Index arról írt, az egész pályáztatási rendszer átláthatatlan és titkos, az ellenzék szerint gyakorlatilag a polgármester dönti el a lakáspályázatok sorsát. Az eredmény ráadásul 5 évig titkos, a képviselő-testület csak akkor értesül a bérlő személyéről – illetve magáról a bérleti díjról –, mikor a bérleti szerződés meghosszabbításáról kell szavazni.

A portást küldte az ellenzéki képviselőkre a budavári polgármester

A terem díszítése polgármesteri jogkör - ezzel az indokkal vetették le az I. kerület két ellenzéki képviselőjének asztaláról az általuk készített miniposztereket.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!