szerző:
Hann Endre
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Rossz hír lehet a Brüsszel ellen harcolóknak: még nőtt is Magyarországon az EU-tagságot támogatók aránya – derül ki a HVG számára készült Medián-felmérésből.

A magyarok jelentős része sok mindenben kész támogatni a kormány szándékait, és hajlamos magáévá tenni a propagandacélokat, de a „Brüsszel” elleni meg-megújuló támadások ellenére változatlan, sőt némileg növekvő többségben vannak azok, akik helyeslik az ország EU-tagságát. A Medián novemberi országos reprezentatív felmérésében például a megkérdezettek négyötöde mondta, hogy „nagyon” vagy „inkább” támogatja, hogy Magyarország az unió tagja, miközben csak kevesebb mint egyötöd az ellenzők aránya.  Az utóbbival azonos arányban voltak azok, akik az Eurobarometer tavaly őszi felmérésében negatívan viszonyultak az EU-hoz, és ezzel a 28 tagállam között a lakossági attitűdök tekintetében az ország a középmezőnybe került. A negatív szélsőséget Ausztria, Ciprus és Görögország képviselte, ahol az egyharmadot is meghaladta a kedvezőtlen vélemények aránya, miközben a másik oldalon Románia, Lengyelország és Litvánia polgárai között kevesebb mint egytized az EU-val szemben elutasító álláspont.

©

Magyarországon meglehetősen egységes a pozitív uniókép, minden társadalmi-demográfiai csoportban hasonló arányú a támogatás. Talán csak egyetlen különbséget érdemes kiemelni, mégpedig a korosztályok szerintit: a 30 év alattiak az átlagot is meghaladó, 89 százalékos arányban elkötelezettek az EU mellett.

©

A párthovatartozással is csak mérsékelten függ össze az unióhoz való viszony, hiszen még a leginkább szkeptikus Jobbik szavazótáborában is abszolút többség (57 százalék) EU-párti. Ez főleg annak köszönhető, hogy ebben a körben viszonylag sok a fiatal: a 40 év alatti jobbikosoknak pontosan a kétharmada EU-párti. Másfelől aligha meglepő, hogy az EU-val szembeni idegenkedés elég szorosan együtt jár az általánosabb idegenellenességgel, elzárkózással. Ez jól tetten érhető a Medián idén áprilisban készült felmérésében, ahol a határra épült – akkoriban nagy vihart kavart – kerítés helyeslői körében 68 százalék, az ellenzők körében viszont 89 százalék bizonyult EU-pártinak.

©

Igencsak megoszlottak viszont a vélemények akkor, amikor a Medián kérdezőbiztosai azt feszegették, elképzelhető-e, hogy a miniszterelnök esetleg kilépni készül az Európai Unióból. Ezt csak minden nyolcadik ember tartja valószínűnek, minden harmadik viszont kizártnak – a többség azt a közbülső nézetet osztja, hogy a kilépési szándék „elképzelhető, de nem valószínű”. A legérdekesebb a Fidesz-szavazók megosztottsága, de talán nem is meglepő, hogy Orbán Viktor folyamatos „szabadságharca” közepette még a hívei körében is csak 44 százalék tartja kizártnak, hogy a szakítás is benne van a pakliban. A tagság híveinek jó része viszont a jelek szerint még csak belegondolni sem szeretne ilyen riasztó feltételezésbe: körükben – a tagság ellenzőinek 24 százalékával szemben – 38 százalék tartja kizártnak a kilépés fontolgatását.

©

Akárhogy is, ha a kilépés ügyében népszavazásra kerülne sor, az eléggé megmozgatná a közvéleményt, hiszen a válaszadók 48 százaléka állítja, hogy biztosan elmenne szavazni. Ez nagyon közel áll egy „most vasárnapi” országgyűlési választás „biztos” szavazóinak arányához (50 százalék), és a komolyabb kampány alighanem növelhetné is a részvételt. Pedig a magyarok egyébként nem lennének hívei az ilyen népszavazásnak: a tavalyi Eurobarométer-adatok szerint nyolc európai ország összehasonlításában a legkevesebben éppen itt helyeselték azt, hogy „nálunk is népszavazást kellene tartani az ország EU-tagságáról”. Erre mindössze 38 százalék válaszolt igennel, szemben például az olaszok 58 és a franciák 55 százalékával.

Ha ilyen népszavazásra mostanában kerülne sor, a kimenetele aligha lenne kérdéses. Az állampolgárok elsöprő, háromnegyedes többsége szavazna a bennmaradás mellett, és mivel az EU-pártiak aránya az utóbbi években – bármi történt is – nem sokat változott, aligha képzelhető el, hogy bármilyen heves negatív kampány képes lenne megfordítani a társadalom többségi hangulatát.

Orbán: Nyilvánvalóan van élet az EU-n kívül is

A magyar kormányfő a Telegraphnak elmondta: " mi jó európaiak vagyunk", Trumppal a realitás győzött, a Moszkva elleni szankciók nem kellenek.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!