szerző:
MTI

Garanciális javítás lesz.

Az úgynevezett PPE-rendszer üzemzavara miatt futhatott be a kelenföldi járműtelepre utasokkal együtt az egyik szerelvény a 4-es metró vonalán – közölte az MTI kérdésére a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV).

Mint a cég írta, "a PPE feladata, hogy a peronról a vágányzónába esetlegesen beeső utasok védelmében a vonatot megállítsa, illetve az utasokra veszélyt jelentő nagyfeszültséget lekapcsolja. Ezek a hibák jellemzően periférikusak, például a számítástechnikai rendszerelemek áramellátásában beálló pillanatnyi kimaradások, amelyre a rendszer – a magas szintű biztonság érdekében – az utasforgalom leállításával válaszol". 

Hozzátették: a hibákra jellemző, hogy legfeljebb 1-2 perces zavart okoznak, és az utasbiztonságot semmilyen módon nem befolyásolják. 

Az eseteket jelezték a rendszert gyártó Siemensnek, s a cég azonnal megkezdte a hibák okainak feltárását. A problémát a BKV garanciális hibának tekinti, amelynek elhárításán a Siemens jelenleg is dolgozik.

"Bővebb információt csak a vizsgálatok lezárulta után áll módunkban nyújtani" – tette hozzá a közlekedési társaság. 

A BKV kiemelte azt is, hogy saját üzemeltetői tapasztalatai, illetve a nemzetközi tapasztalatok is egyértelműen azt mutatják, hogy az automata üzemmód – többek között az emberi mulasztás lehetőségének kizárásával – lényegesen biztonságosabb a hagyományos vonatvezérlésnél.

Remízbe gurult a metró az utasokkal: vizsgálat indult, senki sem volt veszélyben

Egy járművezető vette észre a kocsiszínben, hogy utasokkal együtt gurult be péntek reggel az épületbe a 4-es metró egyik szerelvénye, ő segített visszavinni azt a kelenföldi végállomásra. A Metróért Egyesület szerint az utasok nem voltak veszélyben, a BKV vizsgálja az esetet - hangzott el a szombati RTL Híradóban.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!