szerző:
hvg.hu

A Magyar Helsinki Bizottság nem adja fel, és arra emlékezteti Németh Szilárdot, hogy mindenkinek joga van beleszólni a politikába.

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi sajtótájékoztatóján úgy nyilatkozott: megengedhetetlen, hogy egyes civil szervezetek támadják a magyar kormányzati álláspontot, ezért ezeket a szervezeteket „minden eszközzel vissza kell szorítani”, és Magyarországról „el kell takarítani”. A Fidesz-alelnök volt rezsibiztos szerda reggel pontosította is, hogy mely szervezeteket kell szerint "eltakarítani": a TASZ-t, a Helsinki Bizottságot és a Transparency Internationalt. Németh azt is részletezte, mi az alapvető kifogása ezekkel a szervezetekkel szemben: bele akarnak szólni a politikába, mégpedig mindenféle "legitimációs részvétel", azaz a választásokon való indulás nélkül.

Rossz hírünk van Németh Szilárd számára: a politikába mindenkinek joga van beleszólni, nem csak a szavazóknak négyévente és nem csak a választásokon induló pártoknak.

– válaszolta a Fidesz-alelnöknek a Magyar Helsinki Bizottság szerdai közleményében. A szervezet felidézte az 1966-os Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányát, amelynek 19. cikke a véleménynyilvánítási jogot, 21. cikke pedig a szervezetek szabad létrehozását biztosító egyesülési jogot nyilvánítja ki, ezek ugyanis politikai jogok, amelyek az egyének és szervezetek azon szabadságát garantálják, hogy fontos közügyekben véleményt formáljanak, megnyilvánuljanak, és törvényes eszközökkel – tüntetéssel, nyílt levelekkel, pereskedéssel – megpróbálják érvényre juttatni a meggyőződésüket, azaz politizáljanak.

"Ezeket a jogokat biztosítja az Alaptörvény is, éppen azért, hogy a hatalom ne legyen korlátlan" – tették hozzá.

A Helsinki Bizottság kitért arra, hogy érdekes módon Németh Szilárdnak nincsen gondja azokkal a választásokon szintén nem induló szervezetekkel, amelyek a kormány érdekében akarnak beleszólni a pártpolitikába, mint a CÖF, vagy hogy a baloldali kormányok idején sem zavarta a Fideszt, amikor az akkori baloldali kormányzati álláspontot támadták.

De ennél súlyosabb a helyzet. Eljutottunk oda, hogy a vezető kormánypárt magas rangú politikusa kimondja: akik nem értenek egyet a központi hatalommal, azoknak nincs joguk beleszólni a közügyek folyásába, sőt nem is kívánatosak ebben az országban.

– írják a közleményben, majd hozzáteszik, ez leginkább az államszocializmusból ismerős, mert

amit Németh Szilárd mondott, az a demokrácia nyílt tagadása, ráadásul olyan stílusban – hiszen "kitakarítani" a szemetet szokták –, amely a más véleményen lévőktől az emberi minőséget is elvitatja.

A Magyar Helsinki Bizottság azonban azt is hozzátette: "mi azonban maradunk, és továbbra sem mondunk le arról, hogy gyakoroljuk alapvető politikai szabadságainkat: beleszólunk a közügyekbe, és – ahogy megalakulásunk óta minden kormány alatt megtettük – számon fogjuk kérni, ha a hatalom megsérti az emberi jogokat. Végül is, a Helsinki Bizottság már akkor fellépett az állammal szemben a menekültek jogaiért, amikor a Fidesz még liberális ellenzéki párt volt" – írták.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!