Windisch Judit
Windisch Judit

Az Emmi-miniszter elhívta teázni azt a diákot, akinek egy korábbi alkalommal megígérte. Most is ígért.

Volt értelme a találkozónak a miniszterrel – mondta Mészáros Dávid, a karcagi Ványai Ambrus Gimnázium diákönkormányzatának vezetője. Ő volt az a diák, aki a miniszter éves meghallgatása után odalépett Baloghoz, és egy kifogáslistát adott át neki. A miniszter ekkor hívta meg egy teára.

Bár Mészáros a Független Diákparlamentnek is tagja, nem annak színeiben vagy képviseletében beszélt a miniszterrel.

Mészáros elmondása szerint a miniszter egyetértett abban, hogy bizonyos szakoknál érdemes csökkenteni a ponthatárt, például az orvosi vagy állatorvosi képzésen, hogy ezzel növeljék a továbbtanulási esélyeket. Balog azt mondta, szakértők dolgoznak a kérdésen.

A több természettudományos tanárra még várni kell, tavalytól él az ilyen tanárképzésen tanulókat támogató Klebelsberg ösztöndíj, a miniszter szerint az eredményre még 5 évet várni kell.

Mészáros Dávid elmondása szerint a diákok leterheltségéről is hosszan beszéltek, a miniszter örült annak a felvetésnek, hogy a diákok napi óraszámát korosztályonként maximalizálják.

A miniszter szavai alapján a tankönyvpiacon is várható változás, további tankönyvkiadók jelenhetnek meg a piacon.

Megállapodtak abban is, hogy osztrák és német mintára létrehozzák a Diákuniót is, ahol a tervek szerint az összes iskola képviseltethetné magát, és az unió elnöksége közvetlen, rendszeres kapcsolatban állna a miniszterrel. Erről jövő héten újra egyeztetnek Palkovics László és Sipos Imre államtitkárral és helyettes államtitkárral, valamint a hallgatói és a diákönkormányzatok országos vezetőivel.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!