szerző:
MTI / hvg.hu

A Civil Összefogás Fórumra is vonatkozna az a kötelezettség, hogy vezetői vagyonnyilatkozatot tegyenek, s várhatóan ugyanolyan formanyomtatványt kell majd kitölteniük, mint a képviselőknek és az államtitkároknak – mondta Hollik István kereszténydemokrata országgyűlési képviselő.

A politikust más témában tartott sajtótájékoztatóján kérdezték Németh Szilárd fideszes képviselő keddi felvetéséről. A Fidesz alelnöke azt mondta, törvénnyel kötelezhetik a civil szervezetek vezetőit vagyonbevallás készítésére, amire azért van szükség, mert a "Soros-birodalom álciviljeit" azért tartják fenn, hogy "a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött".

Ezzel kapcsolatban Hollik István arról beszélt: Magyarországon közel 56 ezer civil szervezet van, s ők a polgárosodás nagyon fontos értékmérői. A valódi civil szervezeteknek a kormány minden támogatást megad, ennek összege évről évre bővül a Nemzeti Együttműködési Alapon keresztül.

Németh Szilárd elmondta, mely civil szervezeteket kívánják eltakarítani

A Fidesz-alelnök által ismertetett pártálláspont szerint a három, célkeresztbe került civil szervezet "párhuzamos világát" egy milliárdos finanszírozza, és legitimáció nélkül akarnak beleszólni a nagypolitikába.

Ugyanakkor vannak olyan civil szervezetek – folytatta – amelyek bár így regisztrálják magukat, elsősorban politikai céljaik vannak. Az ilyen "álcivil szervezetek", ha közpénzt nem is kaphatnak, de korrumpálhatók. Ezért indokolt lehet egy olyan javaslat, hogy a szervezetek vezetői vagyonnyilatkozatot tegyenek – mondta, hozzátéve: a formanyomtatvány várhatóan ugyanolyan lesz, mint a képviselők, államtitkárok esetében.

A szabályozás minden civil szervezetre vonatkozna – jelentette ki arra a felvetésre, hogy a Civil Összefogás Fórumra is érvényes lenne-e. A CÖF egy civil szervezet, amely hangot ad Magyarországgal összefüggő véleményének, ugyanakkor nem külföldről finanszírozzák – mutatott rá.

Itt van Sorosék válasza: folytatjuk!

A Nyílt Társadalom Alapítványok továbbra is a demokratikus gyakorlatot, jogokat és igazságosságot akarják erősíteni.

Hollik szerint vannak olyan civil szervezetek, amelyek semmilyen mértékben nem járulnak hozzá Magyarország gazdasági és társadalmi fejlődéséhez, politikai célokat szolgálnak, külföldről finanszírozzák őket. Így létüknek nincs sok értelme, s természetes reakció, hogy szigorúbb szabályozás alá kell vonni őket.

Példaként hozta Izraelt, ahol olyan szabályozásról folyik vita, hogy annak a szervezetnek, amely bevételének 50, vagy több százalékát külföldről kapja, ezt nyilvánosságra kellene hoznia. Sőt, vezetőiknek minden olyan tárgyalásáról be kellene számolniuk, amikor külföldi választott tisztviselővel tárgyaltak vagy találkoztak.

Schiffer: Ennyire Németh Szilárd sem lehet hülye

A volt képviselőt kérdeztük, mit gondol arról, hogy a miniszterelnök azt a civil szervezetet is el akarja takarítani, amely magát Orbán Viktort is védte a "gyurcsányi terror" idején.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!