szerző:
MTI

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelték el Salgótarjánban, mert a légszennyező szálló por átlagkoncentrációja kedden és szerdán meghaladta a küszöbértéket.

Kedden köbméterenként 103,7, szerdán 111,6 mikrogramm volt a mért érték. A riasztási küszöbérték 100 mikrogramm/köbméter.

Fekete Zsolt polgármester arra kéri a salgótarjániakat, hogy lehetőleg ne szilárd- és olajtüzelésű fűtőberendezéseket használjanak, és inkább a tömegközlekedési eszközöket használják, ahelyett, hogy autóznának.

A városvezető elrendelte emellett az avar és a kerti hulladékok égetési tilalmát, az építési, bontási munkák szüneteltetését is, emellett fokozottan ellenőrzik a porképző anyagok szállítására vonatkozó előírások betartását.

©

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az Országos Közegészségügyi Központ a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A csütörtöki adatok alapján nemcsak Salgótarjánban veszélyes a levegő: Miskolcon, Kazincbarcikán és Sajószentpéteren is ugyanez a helyzet.

Budapesten, Dorogon, Egerben és Szolnokon „csak” egészségtelennek számít a levegő, míg a kifogásolt kategóriába további tizenkét település került (Ajka, Debrecen, Dunaújváros, Esztergom, Győr, Mosonmagyaróvár, Nyíregyháza, Százhalombatta, Tatabánya, Tököl, Vác és Várpalota).

Szmogriadó: mintha mindenki egy gyenge cigit szívna

A szállópor az egyik legveszélyesebb légszennyező tényező, Magyarország pedig a por szempontjából az egyik legszennyezettebb uniós tagállam közé tartozik - írta 2014-es tanulmányában Farkas Csamangó Erika, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa. A lakosság határérték feletti szállóporterhelése miatt az Európai Bizottság 2008-ban kötelezettségszegési eljárást is indított Magyarország ellen, amely máig nem zárult le.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!