szerző:
MTI/hvg.hu

A Fővárosi Törvényszék most rendelte el a Kozma utcai börtön három őrének előzetesét, mert már eddig is megkísérelték a tanúkat befolyásolni. A bűncselekmény még novemberben történt.

Előzetes letartóztatásba került csütörtökön az a három börtönőr, akik a gyanú szerint 2016 novemberében bántalmaztak egy fogvatartottat, aki a sérülések következtében életét vesztette – közölte a Fővárosi Törvényszék csütörtökön. A kényszerintézkedést egy hónapra rendelték el.

A rablás miatt 9 évre lecsukott férfi a bántalmazás előtt összeszólalkozott az egyik őrrel a Kozma utcai börtönben, legalábbis az elítélt fia szerint – írta a bűncselekmény körülményeiről még novemberben a Bors.

A bíróság közleményéből nem derül ki világosan, hogy a börtönőrök eddig szabadlábon védekeztek-e, csak az, hogy a bíróság most megállapította: a terheltek alaposan gyanúsíthatóak a terhükre rótt bűncselekmények elkövetésével, és a tanúvallomások alapján már eddig is megkísérelték a tanúkat befolyásolni, így az előzetes letartóztatás elrendelése indokolt. Az előzetes letartóztatást a katonai ügyész indítványozta a szökés és elrejtőzés, valamint az eljárás meghiúsításának veszélyére hivatkozva. A gyanúsítottak védői az ügyészi indítvány elutasítását, illetve enyhébb kényszerintézkedés alkalmazását kérték.

Az ügyészség javasolta az ún. katonai fegyelmi ok megállapítását. A bíróság ezzel kapcsolatban arra jutott, hogy a gyanúsítottak a szolgálati helyen elkövetett bűncselekményeik miatt a személyi állomány fegyelmi helyzetének biztosítása miatt sem hagyhatóak szabadlábon, ezért a bíróság elfogadta az ügyészség álláspontját – közölte a törvényszék.

A bíróság azt írta, a gyanú szerint a három börtönőr egymás tevékenységéről tudva, közösen, bántalmazta a sértettet. Halált okozó testi sértés és más bűncselekmények miatt nyomoznak ellenük.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!